Најновије

ЕРДОГАН ДОЛАЗИ И ИМА ВЕЛИКИ ПЛАН ЗА СРБИЈУ: Ово су сви детаљи! Велика шанса за нашу земљу!

У понедељак у Србију стиже турски председник Реџеп Тајип Ердоган са делегацијом привредника. Очекује се да та посета допринесе политичким и економским односима две земље који су иначе ојачани последњих година. Трговинска размена је прошле године премашила милијарду евра, имамо више од 500 турских компанија, а за два дана посете најављује се отварање још пет, почетак градње једне фабрике и аутопута између Србије и Босне и Херцеговине.

Тајип Ердоган (Фото: kremli.nru)

Турски председник у Србију доводи 200 привредника и нове турске инвестиције. Посету нашој земљи обележиће и камен темељац за аутопут између Србије и Босне и Херцеговине за који су припремни радови на деоници Сремска Рача-Кузмин већ почели.

"Улази се у један озбиљан инвестициони инфраструктурни циклус са БиХ који има за циљ да повеже две земље. Чињеница је да ми са БиХ имамо највећу трговинску размену у региону, а имамо убедљиво најгору инфраструктуру и убедљиво најгору повезаност и друмску и железничку и на сваки други начин", каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Љајић сматра да ће ово бити велика олакшица за економију и извознике и да не треба занемарити и шири друштвени значај.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да је деоница Сремска Рача – Кузмин само један део прстена, а да се за други део припрема документација.

"За други део прстена између Пожеге и Котромана, дужине 63 километра, ради се пројектно-техничка документација. У инфраструктури оно што се још ради са Турском, где почињу радови, јесте деоница реконструкције пута Нови Пазар – Тутин", изјавила је Зорана Михајловић.

Повећавају се извозне квоте 

Од 2010. турске инвестиције у нашу земљу достигле су 135,1 милион евра. У Србији послује 515 турских предузећа, која су највише улагала у аутомобилску, текстилну и прехрамбену индустрију. 

Србија и Турска од 2010. године имају и Споразум о слободној трговини, што је робну размену повећало четири и по пута. Ове године је потписан нови споразум који је не само повећао извозне квоте, већ је на листу доспела и нова роба.

"Оно што је ново од 1. јуна ове године то је јунеће месо, рафинисано и нерафинисано сунцокретово уље, сунцокретово семе и соја", наводи Јелена Јовановић, директорка Сектора за међународне односе Привредне коморе Србије, и наглашава да су пасуљ, боранија и суве шљиве роба код које су удвостручене квоте.

"Дефицит је на српској страни, међутим, оно где ми можемо јако добро да сарађујемо јесте у ауто-индустрији, металској индустрији, у дрвној, али и у високим технологијама", каже Јовановићева.

Више од 30 милиона долара турских донација

Турска је и велики донатор у нашој земљи, а помоћ реализује преко Турске агенције за сарадњу и координацију – Тика.

"Од укупно 48,8 милиона америчких долара развојне помоћи које је Турска пружила Србији, преко Тике је реализовано 30,8 милиона долара те помоћи", истиче Чала Гултекин Тосбат, координаторка Тикине канцеларије за координацију програма у Србији.

Гултекин Тосбат је нагласила да су приоритет Тике жене, деца и угрожене групе. "Нас покреће мото 'Све за један осмех'", нагласила је Чала Гултекин Тосбат.

Највише донација слило се у пројекте унапређења образовања, здравства, социјалне инфраструктуре и очувања заједничке културне баштине.

Северна Кореја прекинула нуклеарне преговоре са САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА