Најновије

ТРУЈУ НАС, А МИ ПОЈМА НЕМАМО! Распада се купола испод које је најопаснија ствар на свету - и цури и убија нас! (ВИДЕО)

Рунит је острвце у Тихом океану али од његовог имена људима се диже коса на глави: на њему је огромно скалдиште најгорег америчког нуклеарног отпада, а сада је купола на том склоништу почела да пуца.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Рунит је био полигон америчке војске за испробавање нуклеарног оружја током Хладног рата, па је америчка влада крајем 70-их година прошлог века направила на њему куполу, названу кактус, где је ускладиштила радиоактивни материјал и отпад од тих проба.

Основа за куполу, чиија је израда у оно доба коштала око четвртину милијарде долара, је гигантски кратер који је створила 18-килотонска нуклеарна бомба. Зидови куполе направљени су од око пола метра дебелих 358 бетонских плоча, а цела површина заузима око 10.000 квадратних метара.

Сада активисти за заштиту средине упозоравају да би та купола, која већ показује знакове пуцања, могла да се распадне под ударом јаче олује или других природних факора, а онај силни радиоактивни материјал могао би да се ослободи.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш већ је пренео да му је председник Маршалских острва рекао да је "јако забринут због ризика од испуштања радиоактивног материјала који се чува у нечем налик на ковчек", преноси Попјулар механикс.

САД су на Руниту извеле 67 нуклеарних проба, међу којима је била и злогласна проба Касл Браво 1955, када су научници потпуно потценили нову хидрогенску бомбу коју су тестирали. Експлозија је имала еквивалент од 15 мегатона - двоструко више од предвиђеног. Детонација је избацила и неочекивано велику количину радиоактивног материјала, који се расуо по великом подручју.

Облак радиоактивне прашине пропутовао је преко 150 км удаљености и загадио неколико настањених острва. Домородци су евакуисани, али ипак је 83 задобило опекотине, док је један јапански брод уловио радиоактивну рибу.

У том "кактус кратеру" налази се око 88.160 м3 загађеног отпада. Купола тог "кактус кратера" је огромна, али није пројектована да буде трајна. Данас показује знакове пуцања, а због глобалног загревања и повећања нивоа мора, Пацифик јој постаје све ближи.

Није јасно како ће се овај проблем решити. Рунитом тренутно управља влада Маршалских острва, а 1979. године потписан је споразум по кем САД не сносе никакву одговорност за било које проблеме који могу настати од тог радиоактивног отпада.

Међутим, Маршалска острва су мала и сиромашна држава која нема довољно ресурса да се избори с тим отпадом. А САД, чији је отпад унутра, не морају да понуде помоћ у решавању роблема. Док једни кажу да је сигурно да је Америка бити прозвана као кривац у случају експлозије куполе, други додају да се та земља ионако увек некажњено извлачи за све своје деструктивне потезе, па то ионако нема везе.

А активисти упозоравају да је пуцање кактус куполе само питање времена.

Грета Тунберг фаворит кладионичара за Нобелову награду за мир! Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА