Најновије

АМЕРИ СЕ ПОВЛАЧЕ ДА ОТВОРЕ ПУТ ТУРСКОЈ ОФАНЗИВИ НА СИРИЈУ: Oкренуле леђа савезницима Курдима и препустиле их Турцима и џихадистима

Америчке трупе почеле су да се повлаче из делова источне Сирије која је на мети Турске ради новог војног упада, наводе курдске снаге (СДФ) које подржавају САД, а које се налазе у сукобу са турским снагама.

Америка повлачи војску са севера Сирије (Фото: Јутјуб)

Турска сматра да курдске снаге у Сирији продужавају војно крило Радничке партије Курдистана у Турској. Сиријске демократске снаге (СДФ), које су биле савезник САД-а у борби за североисток Сирије, претежно су Курди, па их Анкара доживљава као терористе.

Турска је запретила да ће започети војну операцију против сиријских Курда, саопштивши да је потребно осигурати безбедносну зону дуж границе. САД нису успеле да убеде свог савезника у НАТО у супротно и сада им се склањају с пута.

Према курдској новинској агенцији "Хавар", америчке трупе напустиле су своје положаје у градовима Рас ал Аин и Тал Абиад у понедељак.

"Америчке снаге нису испуниле своје обавезе и повукле су своје снаге из пограничних подручја са Турском, а Турска се сада припрема за инвазију на северну и источну Сирију", наводи се у саопштењу СДФ-а.

Курди су поновили да турска операција може допринети поновном оживљавању терористичке групе "Исламска држава", која је била главни противник СДФ-а у борби за североисток Сирије.

Најстрашније руско оружје снимљено је у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА