Најновије

КОМШИЋ: Западном Балкану није потребан страни председник да би решио неке ствари!

Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић изјавио је данас у Београду да земље региона треба да граде боље односе због себе, а не због неког другог.

Жељко Комшић (Фото: Јутјуб)

Он је казао да је одлично ако ће камен темељац за нови аутопут донети и боље односе у региону, али да сматра да земљама Западног Балкана није потребан страни председник да би решавале неке ствари.

„Можемо ми то сами“, поручио је Комшић на сесији „Дипломатски дијалог“ на тему: „Европска унија, Западни Балкан и регионална сарадња“, коју је организовао Форум за етничке односе.

Он је нагласио да земље Западног Балкана на добросуседским односима треба да раде, не да би се доказале другима, већ да треба да раде због себе и да тренутну ситуацију попут отежаног кретања људи или приштинских такси треба решити због самих земаља, а не Брисела или Вашинготна. Комшић је изразио наду да ће актуелно Председништво БиХ остварити јаке и добре односе са Београдом.

Коментаришући идеју о заједничком економском простору, Комшић је рекао да је идеја привлачна, али да подразумева да треба урадити многе ствари и да би било корисно створити „мини шенген“, те да би то активирало и сарадњу сигурностиних агенција.

Члан Председништва БиХ је истакао да су избори у ЕУ показали да ће ЕУ задржати стратешко опредељење ка проширењу Уније, да ће проширење на Западни Балкан остати стратешко опредељење, али не и приоритет Уније.

Он је рекао да није био срећан што БиХ није добила статус кандидата за чланство у ЕУ, али да потписује све препоруке које је Европска комисија издвојила као неопходне задатке пред добијање статуса кандидата и се оне односе на све оно што грађане БиХ „жуља“.

Комшић је нагласио да земље региона могу мислити да ће их ЕУ примити само да би их отргла од других утицаја који долазе са југоистока и истока Еврпе, али да он сматра да ће ЕУ остати чврста у ономе што тражи од Западног Балкана.

Он је говорио о формирању Савета министара БиХ и оценио да је то у застоју због тога што се не поштује закон, те додао да је његов колега из Председништва Милорад Додик променио политику и да тражи враћање уназад када је реч о сарадњи са НАТО.

Комшић је истакао и да се нада да ће то питање бити решено на једини нормалан начин, да се акциони план за чланство у НАТО пошаље у Брисел, одреди мандатар и почне са радом.

Он је нагласио да је сам велики присталица чланства у НАТО јер мисли да ће региону донети оно што ЕУ неће – безбедност и сигурност.

Прочитајте ОВДЕ   на кога је то Додик сада загрмео.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА