Најновије

НОВИ ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ У РЕЖИЈИ АМЕРА! ФБИ врбовао руску посланицу за шпијуна!

Американци су покушали да придобију руску посланицу Ингу Јумашеву да шпијунира за САД. Агенти ФБИ су Јумашеву, која је у суботу отпутовала у Америку у службену посету, више од сата испитивали на аеродрому у Њујорку и нудили јој чак и "неформални" разговор са њиховим шефом.

Инга Јумашева (Фото: Јутјуб)

Она је одбила сарадњу и о свему одмах обавестила амбасаду Русије у Вашингтону.

Практично приведена

Посланица руске Думе кренула је на форум Дијалог Форт Рос у Калифорнији, који је почео јуче. У питању је платформа за комуникацију између руских посланика и америчких конгресмена. Жена је у суботу слетела на аеродром у Њујорку, одакле је требало да настави пут, али су је у томе омели припадници ФБИ. Они су је чекали на аеродрому и рекли јој да пође са њима.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов навео је да су Јумашеву практично привели и испитивали је више од сата, након чега су је пустили.

- Агент ФБИ пришао јој је на аеродрому, представио се и повео је издвојену собу. Током испитивања агент јој је понудио да се неформално сретне са његовим шефом у ФБИ, како би попили кафу и разговарали у опуштенијој атмосфери - открио је Антонов.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inga Yumasheva (@inga_yumasheva) on

Он је истакао да Русија такве поступке Америке сматра неприхватљим.

- Послали смо протестну ноту Стејт департменту. Очекујемо објашњење - рекао је Антонов.

Инга Јумашева није желела да открије шта су агенти ФБИ хтели од ње, али је нагласила да је испитивање било непријатно.

- О свему сам обавестила руског амбасадора Антонова чим су ме пустили. Сада дипломате решавају ту ствар - изјавила је Јумашева.

Притисак на Русе

Иако није хтела да открије о чему је причала са агентима ФБИ, верује се да су је они врбовали за шпијуна.
- Американци не могу да дођу до података из руских дипломатских мисија, па на све могуће начине покушавају да приволе руске грађане да раде за њих. Обавештајци САД прате руске држављане по Америци, расписују огласе преко Фејсбука у потрази за шпијунима и малтретирају руске дипломате и званичнике - пишу руски медији.

Они подсећају да Американци током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку нису издали визе за осам чланова руске дипломатске делегације.
- То је малтретирање и врста притиска. До данас нису објаснили зашто су то урадили. Они су само земља домаћин УН и немају право да одбију захтев за визу дипломатама који иду у ту међународну организацију - истичу руски медији.

Лавров: Непријатељски гест

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је да инцидент у Њујорку представља још један непријатељски гест Америке и да ће он утицати на даље урушавање односа између Вашингтона и Москве.
- Они који доносе одлуке у Вашингтону морају да размисле куда њихови потези воде. Оваква њихова политика не гледа унапред и веома је опасна. С друге стране, интересовање јавности за Дијалог у Форт Росу показује да амерички грађани више воле билатералну сарадњу него конфронтације - навео је Лавров у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ  још детаља о овом случају.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА