Најновије

КАКО ЈЕ КРАВА ИЗАЗВАЛА ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЋИХ КАТАСТРОФА У ИСТОРИЈИ АМЕРИКЕ: Бизарни детаљи трагедије која је на данашњи дан задесила Чикаго

Велики пожар у Чикагу 1871. горео је од 8. до 10. октобра 1871, уништио је хиљаде зграда, убио око 300 људи, 100.000 оставио без домова, а штета је у то време износила око 200 милиона долара.

Пожар у Чикагу (Фото: Јутјуб)

Легенда казе да је крава оборила фењер у штали и да је тако запалила ватру, али друге теорије тврде да су људи или чак метеор могли бити одговорни за догађај који је оставио подручје од око 9 квадратних километара у рушевинама. 

У октобру 1871. године, суво време и велики број дрвених зграда, улица и тротоара учинили су Чикаго погодним за ширење пожара. Велики пожар у Чикагу започео је током ноћи 8. октобра, у или око штале у власниству Патрика и Кетрин Олери на југозападној страни града. Легенда каже да је пламен почео када је крава срушила упаљени фењер, међутим, Кетрин Олери је одбацила ту оптужбу, а прави узрок позара никада није утврђен. Оно што је познато је да се ватра брзо проширила и кретала ка северу и истоку према центру града.

Пожар је беснео два дана и уништила више од 17.000 објеката. Катастрофа је изазвала ескалацију пљачки и безакоња. Велики број војника дошао је у Чикаго, са намером да заведе ред, а 11. октобра проглашено је војно стање, које је окончало три дана хаоса и пљачки.

У време пожара, популација Чикага износила је отприлике 324.000 људи, а за девет година била је око 500.000. Након пожара, реконструкција је започела брзо и подстакла је велики економски развој Чикага и пораст броја становника. До 1890. године, град је постао главно економско и транспортно чвориште са процењеном популацијом од више од милион људи. Данас је Академија за обуку ватрогасаца у Чикагу смештена управо на месту где је некада била кућа Олери породице где је Велики позар у Чикагу започео. Године 1997. Градско веће Чхицага донело је резолуцију којом је ослобађа Кетрин Олери, ирска имигрантикиња на чијем је имању започео пожар.

Зашто све руске ракете носе име Тања прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА