Најновије

НИСУ САМО РУСИ И УКРАЈИНЦИ: Да ли се и италијанска влада умешала у америчке изборе?

После Русије и Украјине, на ред је дошла и Италија, као још једна земља која је наводно одиграла улогу у америчким председничким изборима, али, како се тврди – на страни Хилари Клинтон. Улога Рима кључна је у контраистрази коју је повео Трампов министар правде као одговор на то што демократе у Конгресу истражују председника.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Само што се прекјуче појавио и други узбуњивач у украјинској афери у Америци, стигла је вест да сарадници шефа Белог кућа спремају контранапад и да министар правде покушава да докаже да је 2016. тадашња америчка влада у сарадњи са савезницима покушала да Доналду Трампу смести руску аферу. Медији тврде да већ други званичник обавештајних служби тврди да је председник Трамп летос користио државни положај да би притиснуо Украјину да му помогне у обрачуну с домаћим политичким противницима. Кад је недавно први узбуњивач упозорио да је шеф владе у јулу вршио притисак на украјинског председника Владимира Зеленског да отвори истрагу против некадашњег америчког потпредседника Џоа Бајдена, Конгрес је против Трампа покренуо истрагу која би могла да доведе до импичмента.

Како сазнаје „Вашингтон пост”, одговор Трампове владе стиже у виду контраистраге, а министар правде Вилијам Бар ради на случају који треба да покаже да су све афере против Трампа само лов на вештице и да му је руска афера намештена уз помоћ сарадника италијанске тајне службе.

Према писању престоничког дневника, Бара занима професор са Малте који је 2016. Трамповом тадашњем саветнику Џорџу Пападопулосу нудио руске обавештајне податке о Хилари Клинтон. Испоставило се да је реч о хакованим мејловима Демократске странке, који су касније објављени на „Викиликсу”. Бар верује да је професор Џозеф Мифсад био подметнут Трамповом изборном штабу да би Федерални истражни биро (ФБИ) имао изговор да поведе истрагу о спонама између Русије и тадашњег републиканског кандидата. Паподопулос, који је признао да је лагао федералне агенте током истраге руске афере, написао је на „Твитеру” да је Мифсад „радио за италијанску обавештајну службу и да га је ЦИА искористила”. Истовремено је у интервјуу за италијанске медије истакао да је тадашњи председник владе у Риму Матео Ренци деловао по наређењима Барака Обаме, који је у то време био шеф Беле куће.

Како преноси Ројтерс, Ренци је најавио да ће тужити Паподопулоса због клевете и урушавања његовог угледа. Бар је пре неколико дана посетио Британију и Италију у потрази за доказима, а у Риму су му поручили да Италија није учествовала у намештаљци и да нема доказе о томе. Италијански премијер Ђузепе Конте и јавно је демантовао да су домаће службе за време бивше владе сплеткариле против Трампа. Према писању америчких медија, професор је после сусрета са Паподопулосом мистериозно нестао са Малте и затражио заштиту у Италији.

Узбуњивачи тврде да је Трамп притискао Зеленског да отвори истрагу против Бајдена и његовог сина Хантера, који је био у управном одбору украјинске гасне компаније. Трамп је тражио да Кијев испита да ли је Бајден, сада најјачи кандидат за председничку номинацију Демократске странке, као потпредседник искористио политички утицај да би помогао бизнису свог сина у Украјини. У записнику узбуњивача наводи се да је шеф вашингтонске владе истакао да је помоћ око Бајдена услов да Украјина добије војну помоћ вредну 400 милиона долара и поправи односе с Вашингтоном. Ипак, Трамп истиче да ничим није условио свој захтев да Кијев испита пословање Бајденових. Као и у руској афери, Трамп и у украјинској афери види теорију завере и покушај демократа и „дубоке државе” да спрече његову победу на изборима. Председнички избори одржавају се следеће године и кампања је увелико почела.

Истовремено са захтевом да истражи Бајдена, Трампов адвокат Руди Ђулијани је влади у Кијеву доставио и захтев да истражи секретарку Клинтон, то јест наводе да је 2016. од тадашњег украјинског председника Петра Порошенка примила помоћ у кампањи. Наводно је Порошенко доставио податке о везама Трамповог сарадника Пола Менефорта са бившим проруским украјинским председником Виктором Јануковичем.

Турска добила "бланко чек" за инвазију? Чија је победа повлачење Америке из Сирије - Трампова или Путинова?  Прочитајте ОВДЕ  све о томе.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА