Најновије

Турска добила "бланко чек" за инвазију? Чија је победа повлачење Америке из Сирије - Трампова или Путинова?

Амерички председник Доналд Трамп је већ дуго намеравао да извуче војску из Сирије, али сада његова изненадна одлука да то заиста и уради, прети да уништи скоро сваки циљ који су САД имале на Блиском истоку. Због његове одлуке САД неће бити нимало задовољне, али неко други хоће.

Руси у Сирији (Фото: Јутјуб)

Трамп је рекао рекао је да ће његова одлука и премештање америчких трупа са севера Сирије, бити нешто због чега ће највише жалити Русија и Кина. Они "воле да нас виде згажене" у скупим војним униформама, твитнуо је у понедељак.

Међутим, за неке руске и америчке аналитичаре и званичнике, Москва ће вероватно имати највише користи од овог потеза, наводи "Блумберг".

Поклон Путину и Асаду

Трампова одлука ће, пре свега бити поклон руском председнику Владимиру Путину и режиму сиријског председника Башара ал Асада.

Пре него што су се придружили америчкој коалицији против ИД, сиријски Курди су имали бољи однос са Дамаском. Како је Трамп одавно изражавао своју жељу да напусти регију, верује се да су Курди о томе обавестили режимске званичнике у Дамаску, знајући да ће тај тренутак једног дана доћи. А како су Асадов режим и Русија у добрим односима, не чуди што је и Москва била спремна.

Заиста, амерички званичници недавно су приметили патроле сиријског режима око Манбиџа, града на западу. Сиријски режим дуго је покушавао да поврати Деир Ез Зор, бивши бастион ИД на североистоку Сирије, којег сада држе снаге које предводе Курди. Одлазак америчких снага оставиће Дамаск и Москву пред избором између постизања политичког договора са сиријским Курдима или да их суочавају са војним притиском док се не предају.

А како ствари стоје, Курди и немају много опција, па су њихове власти и најавиле да би ускоро могле да почну разговоре са сиријским и руским властима.

- Ако САД дефинитивно напусте област, посебно погранични део, бићемо приморани да размотримо све опције - рекао је Ројтерсу Бардан Жиа Курд из Сиријских демократских снага, главне курдске одбрамбене формације.

Комплетно повлачење САД уклонио би једину војску која може да се супротстави Русији да не обликује обликује будућност Сирије по својој вољи, рекао је Трампов бивши изасланик за борбу против такозване ИД Брет МекГурк.

ИД порастао у вакуму

Изненадно повлачење америчких снага - осмишљено да остави њихове некадашње савезнике сиријске Курде колико год је могуће више изложене турском напретку - долази управо услед новог прегруписања снага Исламске државе (ИД). ИД је порастао у вакууму - у хаосу сиријског грађанског рата - и у вакууму ће се вратити, пише СиЕнЕн.

Трумп је у понедељак опет тврдио да су америчке снаге заслужне за "заробљавање 100% ИД калифата".

Али како сада сиријски Курди јуре на север како би се борили против знатно боље опремљене турске војске, тако ће ИД бити остављен простор да поново јача.

Трампов брзи споразум с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом номинално приписује одговорност за борбу против ИД Турској. Али то не објашњава како ц́е ови опасни милитанти ти, бити пребачени из унутрашњости курдске енклаве у турске руке, а да притом турске снаге не напредују све ближе ирачкој граници.

Чиста логистика предаје хиљада терориста усред ратне зоне делује крајње неуверљиво.

Посебно забрињава судбина кампа Ал Хол, установе за расељене жене и децу, бивше припаднике ИД, где су, према извештајима, радикализоване жене почеле да се обрачунавају са оним умеренијима.

Иран ће извући корист

Иран ће такође имати користи од Трамповог повлачења из Сирије.

Присуство САД на северу Сирије и ваздушни надзор који је дошао заједно са њим деловали су као блокада Ирану да да направи коридор кроз Сирију од својих граница до савезника у Либану.

Без САД, тај јаз сада ће попунити иранска милиција, пријатељске снаге сиријског режима и руски плаћеници.

Овај исход можда није пао на памет Трампу у његовом ноћном разговору са Ердоганом, али то може бити дугорочнија последица његове одлуке.

"Да закључимо, Трамп је вечерас након једног разговора са страним лидером пружио поклон Русији, Ирану и ИД, написао је МекГурк у твиту у раним јутарњим сатима, говорећи о Трамповом разговору са турским председником Ердоганом.

У неком тренутку би америчке трупе ионако напустиле регион, а сиријски Курди би тада били приморани да прихвате мањи део североисточне Сирије - вероватно постижући неки договор са својим непријатељским суседима.

Али Трампова нагла одлука резултира тренутном претњом Израелу, кључном савезнику САД, отварањем те руте од Ирана преко Ирака и Сирије до савезника Техерана у Либану. То би могло да му се обије о главу.

Турска добила "бланко чек" за инвазију?

Анкара је очигледно врло задовољна Трамповом одлуком, али откуд уопште сада овај преокрет у односима.

Ердоган је наљутио Трампа због турске куповине руских с-400 ракетних система, па су САД избациле Турску из програма Ф-35.

Ердоганово ауторитарно понашање значи да он све мање наликује на природног савезника САД или чланицу НАТО.

Ипак, Бела кућа је објавила саопштење којим, чини се Турској одобрава "бланко чек" да изврши инвазију на свог суседа, док истовремено критикује Велику Британију, Француску и Немачку да не узимају назад своје држављане борце ИД, који се налазе у притвору сиријских Курда.

Међутим, ово може бити ограничен поклон Ердогану. У најбољем случају, сада се суочава с дугим разорним ратом уз своју јужну границу са врло дисциплинованом и преданом сиријском курдском силом, која се очеличила борбама против ИД, након што су је обучавали Американци.

Опале шансе за мир

Колико год америчко присуство било мало у Сирији, ипак је оно имало утицаја на спречавање нових сукоба.

Трамп је рекао да ће, ако Турска учини нешто недопустиво, "тотално уништити турску економију". Међутим, својим потезом је свакако довео до новог хаоса у региону.

Прочитајте ОВДЕ  све о руској “смрти за дронове”, погледајте видео.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА