Најновије

ТУРСКА НЕ ХАЈЕ ЗА ТРАМПОВЕ ПРЕТЊЕ: Бомбардовала базу Курда, спремне и копнене снаге! Ово су први снимци (ВИДЕО)

Турска авијација извела је напад на базу курдских Сиријских демократских снага у сиријској провинцији Хасака, саопштила је телевизија „Мајадин“.

Илустрација (Фото: Правда)

„Турски авиони извели су напад на штаб курдских снага у предграђу града Ел Маликија, у провинцији Хасака на североистоку Сирије“, јавља телевизија.

И сиријски државни радио је потврдио да је турско ратно ваздухопловство извело ваздушни напад на контролни пункт на граници Сирије и Ирака, у којем су порушена два моста. Овај контролни пункт контролишу арапско-курдски одреди Сиријских демократских снага.

У саопштењу се прецизира да за сада нема података о жртвама напада.

На друштвеним мрежама објављене су и фотографије турских копнених снага које се концентришу у близини границе са Сиријом, а огласила се и Бела кућа која тврди да Турска није започела најављену офанзиву на Сирију.

„За сада не видимо да је ова операција у току“, изјавио је високи представник америчке администрације.

Раније су Сиријске демократске снаге јавиле да су се америчке снаге повукле са границе са Турском на северу Сирије, кршећи споразуме постигнуте са курдским савезницима. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган такође је изјавио да америчка војска напушта територије на северу Сирије, где Турска планира да изведе војну операцију против курдских снага.

Турска завршила припрему за операцију у Сирији

Министарство одбране Турске саопштило је да је завршена припрема за нову операцију на северу Сирије.

„Стварање зоне безбедности и мирног коридора потребно је да би се осигурала безбедност Сиријаца. То ће допринети стабилности и спокојству нашег региона. Генералштаб Оружаних снага Турске никада неће дозволити стварање терористичког коридора на нашим границама. Припрема за операцију је завршена“, истиче се у саопштењу турског Министарства одбране.

На друштвеним мрежама објављене су фотографије турских копнених снага које се концентришу у близини границе са Сиријом.

Бела кућа: Турска није започела офанзиву на Сирију

Високи званичник америчке администрације изјавио је да Турска није започела најављену офанзиву на Сирију.

„За сада не видимо да је ова операција у току“, додао је представник администрације.

Он се осврнуо и на повлачење америчких трупа са тог подручја, оцењујући да Вашингтон не повлачи све трупе из Сирије, већ само премешта оне које се налазе на северу.

„Ово није повлачење трупа из Сирије, већ се ради о премештању малог броја војника. Они ће бити пребачени у друге базе у Сирији. Овај трансфер се одвија у овом тренутку“, рекао је званичник.

Према његовим речима, ради се о 50 војника. Он је додао да су Сједињене Америчке Државе раније успеле да убеде Турску да не спроводи војну операцију на северу Сирије.

Турска одлучна да створи зону безбедности чистећи исток Еуфрата од терориста

Портпарол турског министра спољних послова Хами Аксој изјавио је да је „Турска одлучна да успостави зону безбедности како би заштитила сопствени опстанак и безбедност чишћењем области источно од Еуфрата од терориста, као и да осигура мир и стабилност Сирије“.

Трамп: На северу Сирије је 70 хиљада заробљених терориста ИД

Амерички предсеедник Доналд Трамп упозорио је Турску да током операције коју изводи на северу Сирије не сме да нанесе штету америчким војницима који се налазе у тој области.

„У овом подручју има 50 наших војника. То је мало подручје. Не желим да они буду повређени или погину... И рекао сам то председнику (Турске Реџепу Тајипу) Ердогану:

Немојте их повредити, иначе ће настати велики проблеми“, истакао је Трамп.

Он је додао и да се на северу Сирије налази до 70 хиљада заробљених терориста групе ИД и чланова њихових породица, као и око 50 америчких војника.

„Тамо је 60-70 хиљада терориста са породицама, укључујући супруге терориста који су убијени у борбама“, рекао је Трамп новинарима у Белој кући.

Према његовим речима, многи од ових људи су држављани европских земаља, а посебно Немачке и Француске, али они одбијају да их приме назад. Сада, нагласио је Трамп, за су њих одговорност преузеле Турска, као и Русија, Иран, Ирак и друге земље.

На друштвеним мрежама објављене су фотографије турских копнених снага које се концентришу у близини границе са Сиријом.

 САД стварају расу супер-војника! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА