Најновије

У ОВОЈ НЕМАЧКОЈ БАЗИ АМЕРИЧКИ ЛОВЦИ ПАДАЈУ КАО МУВЕ: Данашњи пад Ф-16 није први, ево које несреће су све задесиле пилоте САД!

Амерички војни авион Ф-16 срушио се данас у предграђу Трира на западу Немачке, а пилот летилице се безбедно катапултирао и касније је превезен у болницу, где су му констатоване мање повреде.

Ф 16 (Фото: Јутјуб)

Амерички авиони стационирани су у базама широм континенталне Европе од краја Другог светског рата, а данашњи инцидент није први који се десио.

Авио-база „Шпангдалем“ налази се у близини општине Шпангдалем у држави Рајна-Палатинат између немачких градова Битбург, Трир и Витлих. У Шпангдалему је смештена 52. ловачка ескадрила америчког Ратног ваздухопловства и укључује 24 ловачка авиона Ф-16.

Ексадрила извршава задатке у конфликтним ситуацијама, а служи и за претоваривање терета када је реч о транспортним авионима.

У авио-бази служи око 4.000 америчких војника, 1.000 цивила, а ту се налази и отприлике исти број чланова њихових породица. У бази ради и око 800 немачких радника.

„Шпангдалем“ су основали француски војници 1951. године, а почетком 90-их година базу су добили на располагање Американци, који су и довршили њену изградњу.

Међутим, ова база у Немачкој као да је уклета по Американце, с обзиром да су се ту, или у близини десиле следеће несреће:

- 14. септембра 2006. године недалеко од базе срушио се ловац Ф-16, који је закачио стуб током лета. Пилот се катапултирао и преживео.

- 1. априла 2011. године на 25 километара од базе срушио се авион „Ферчајлд А-10Ц“ „Тандерболт 2“ америчког Ратног ваздухопловства. Пилот је такође преживео, јер се катапултирао на време.

- 11. августа 2015. године ловац Ф-16 из 480. ловачке ескадриле срушио се током тренажног лета и пао у шуму, али је пилот спасен. Било је утврђено да је до несрец́е дошло због квара.

Прочитајте ОВДЕ  која су два могућа сценарија сукоба Турске и Курда у Сирији.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА