Најновије

АМЕРИ У НЕВЕРИЦИ: Били су неприкосновени у развоју ратних дронова, а сада губе трку са Русијом и Кином

Првобитно пионир у развоју борбених, беспилотних летелица са стелт технологијом, САД су од пројеката одустале из политичких разлога. Сада су међутим одлучне да поправе своју позицију услед напретка који су на овом подручју постигле Русија, Кина, па чак и Израел.

Охотник (Фото: Јутјуб)

Дронови могу да испуне готово сваку мисију напредног, борбеног авиона са стелт технологијом, али са нижим трошковима.

Русија

Прошлог августа руско министарство одбране објавило је видео првог лета своје борбене, беспилотне летелице С-70 Охотник.

Руска, беспилотна летелица тежи око 20 тона, има распон крила од 20 метара и може да постигне брзину од 1.000 км/ч.

Крајем септембра Русија је такође поделила видео запис у ком се види како Охотник лети поред борбеног авиона Су-57. Дрон интерактивно делује са борбеним авионом како би одредио и уништио циљеве.

Кина

Азијска земља је представила своју беспилотну летелицу са стелт технологијом Sharp Sword GJ-11 Lijian на паради поводом 70. годишњице Народне Републике, која се обележава 1. октобра. Дрон са параде разликује се од оног који се претходно појавио на тестовима. 

Кина тврди да је сво оружје представљено на паради у служби, међутим, барем до сада, осим на неким мутним фотографијама GJ-11 које се доста разликују од онога што је приказано на паради, Кина није представила доказе да је њен беспилотни авион оперативан.

Израел

У међувремену, Израел има квази беспилотну летелицу под називом Хароп. Технички, то је муниција која лута по бојном пољу, али ако се њена мисија прекине из било ког разлога, Хароп се може вратити у базу. У супротном, дизајнирана је да погоди мету. Има домет од шест сати и малу, али прецизну бојеву главу од 23 кг.

САД 

Руси и Кинези су се можда угледали на америчке дронове X-47B и X-45A када су конструисали своје беспилотне летелице, али су САД одустале од оба програма јер су ваздухопловне снаге земље веровале да ће се надметати са продајом F-35. Из истог разлога је америчка морнарица обуставила пројекат 

X-47B

Сада, 2019. године, знатно заостајући за својим конкурентима, чини се да америчке ваздухопловне снаге покушавају да оживе борбене беспилотне летелице помоћу XQ-58 Valkyrie, кој је први пробни лет обавио у марту.

Valkyrie који ће укључивати развој вештачке интелигенције, део је америчког програма Skyborg који настоји да повеже напредне борбене авионе са беспилотним летелицама.

Постоје два разлога због којих су се САД коначно определиле за развој борбених беспилотних летелица, а оба су економска.

Како противници развијају напредне сензоре који могу да прате F-35 (недавно демонстрирано у Немачкој), корисност F-35 као оружја са својством дубоке пенетрације своди се на важног противника. С друге стране, беспилотна летелица, посебно ако користи стелт технологију, може да изврши исту мисију продора по нижој цени и без ризика да изгуби вредног пилота или авион од 100 милиона долара.

С друге стране, F-35 нису само скупи, већ једном изгубљене, у савременом моделу борбе не могу бити замењене у прихватљивом року.

Међутим, још увек није јасно да ли ће амерички Конгрес одобрити развојни пројекат борбене беспилотне летелице.

Још једна држава заинтересована за куповину најновијег Су-57. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА