Најновије

КУРДИ ЗОВУ НА ОПШТУ МОБИЛИЗАЦИЈУ! СДФ размишља о сарадњи са Сиријом и Русијом! (ВИДЕО)

Локалне власти на североистоку Сирије, предвођене Курдима, позвале су на општу мобилизацију дуж границе са Турском.

СДФ (Фото: Јутјуб)

Локалне власти на североистоку Сирије, предвођене Курдима, позвале су на "општу мобилизацију" дуж границе са Турском, док Анкара гомила снаге уочи очекиване инвазије, јавио је АП.

"Позивамо наш народ, све етничке групе, да се помере ка областима ближе граници са Турском ради спровођења акција отпора током овог осетљивог историјског времена", навела је локална власт, позната као Аутономна администрација севера и истока Сирије.

Међународну заједницу су позвали да испуни своје обавезе, пошто би "хуманитарна катастрофа могла да задеси народ" на североистоку Сирије, преноси Танјуг.

Претходно су курдске снаге и двије сиријске групе активиста објавили да су борци групе Исламска држава Ирак и Левант извели рано јутрос напад у Раки, на северу Сирије.

Мета напада у Раки, који су припадници ИД сматрали главним градом свог "халифата", биле су Сиријске демократске снаге које предводе Курди, а подржавају Сједињене Америчке Државе.

Напад се одиграо у време очекиване турске офанзиве против курдских бораца на североистоку Сирије.

Самоубилачки напади

Курдски борци наводе да је група Исламска држава Ирак и Левант извела три самоубилачка напада на њене позиције у Раки.

За сада нема извештаја о евентуалним жртвама или повређенима.

Сиријска Опсерваторија за људска права, са седиштем у Британији, навела је да су напад извела двојица бомбаша-самоубица ИД, као и да је било пуцњаве, пре него што су се разнели.

Истовремено, високи турски званичник Фахретин Алтун је рекао да ће турска војска заједно са савезничким побуњеницима "ускоро" прећи у Сирију, а након што је председник Доналд Трамп најавио повлачење америчке војске из те области.

"Турска војска ће заједно са Слободном сиријском армијом ускоро прећи турско-сиријску границу", навео је Алтун, директор за комуникације у турском председништву.

Он је у ауторском тексту за Вашингтон Пост позвао међународну заједницу да се "окупи" иза Анкаре.

Према његовим речима, Турска жели да "неутрализира" сиријске курдске борце на североистоку Сирије и "ослободи локално становништво од јарма наоружаних разбојника", преноси АП.

Анкара сматра курдске борце у Сирији, који су се заједно са америчким снагама борили против ИД терористима блиским забрањеним курдским покретима у Турској.

Прочитајте ОВДЕ  све о иранској војној вежби на граници са Турском.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА