Најновије

ДАНЦИ ДАЛИ ДОЗВОЛУ: Американци траже начин како да блокрају изградњу Северног тока 2! Путин и Ангела спремају одговор

Сједињене Државе су саопштиле да и даље трагају за начином како да блокирају предложену изградњу гасовода који би повезивао Русију и Немачку, након што је влада Данске ове недеље уклонила једну од највећих препрека које су на путу том пројекту, познатом као Северни ток 2.

Ангела Меркел и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

"Секретаријат за енергетику снажно верује да Северни ток 2 прети енергетској безбедности и националној безбедности савезника САД у Европи и да јача руску контролу над снабдевањем региона енергентима", саопштио је портпарол Секретаријата за енергетику.

"Сједињене Државе наставиће да трагају за свим механизмима који су нам на располагању по питању тог пројетка. Све опције су на столу", рекао је он.

Данска енергетска агенција објавила је да ће одобрити предложени пролазак гасовода кроз њен екслузивни економски појас, саопштивши да је у "обавези да дозволи изградњу транзитног гасовода" по конвенцији Уједињених нација о поморском праву.

Едвард Ц. Чоу, виши сарадник Програма за енергетску и националну безбедност у Центру за стратегијске и међународне студије, слаже се да Данци нису имали избора него да издају дозволу. Одлука је "рутинска административна процедура по данском закону и међународним обавезама", каже он, подсећајући да је слично саопштење прошле недеље издато по питању гасовода из Норвешке до Пољске.

"Такве одлуке базиране су на критеријумима заштите човекове околине и безбедности", додао је он.

Али, Маргарита Асанова, виша сарадница у вашингтонској Џејмстаун фондацији каже да комплетирање Северног тока 2 и даље није извесно, чак ни након одлуке Данске.

Она каже да је Данска задржавала пројекат све док је могла, након што је Северни ток АГ, грађевински конзорцијум са седиштем у Швајцарској који управља постојећим гасоводом Северни ток 1, попунио први захтев за издавање одзволе за изградњу новог гасовода кроз данске територијалне воде 2017. Она указује на то да дозвола неће ступити на снагу месец дана, што даје простора за жалбе које би могле да успоре процес.

Асанова каже да је би Европска комисија мога да постави нове препреке у складу са одредбама ЕУ Директиве о гасу која уређује унутрашње тржиште гаса и која је одобрена у априлу како би утицала на изградњу гасовода из и ка трећим земљама.

Конгрес САД такође разматра увођење нових санкција које би циљале бродове који постављају цеви у оквиру овог пројекта.

Сенатор Тед Круз, републиканац из Тексаса, захтевао је од Сената ове недеље да по хитном поступку усвоји закон са циљем "заустављања гасовода и лишавања (руског председника Владимира) Путина ресурса за финансирање његовог експанзионизма и војне агресије".

И Представнички дом ради на увођењу додатних санкција, такође.

Иља Заславски, челник истраживања у Фондацији Слободна Русија, верује да Сједињене Државе имају способност да зауставе пројекат изградње гасовода. Заславски, који је претходно радио као консултант за енергетику у Москви и Нјујорку, каже да би САД могле да прибегну тактици сличној оној коју су користили за други руски гасовод, Јужни ток.

"Они га користе као последње средство као у случају са Јужним током. Чекају да Европљани сами то реше и чекали су одлуку из Данске о одобравању Северног тока 2. Желе да виде Европску комисију како дела", рекао је Заславски.

Међутим, заменик америчког државног секретара Џон Саливан каже да није вероватно да ће Вашингтон моћи да заустави изградњу, која је већ 80 одсто окончана. Саливан је коментарисао то током овонедељног саслушања у Сенату поводом његове номинације за позицију амбасадора САД у Русији.

Куповина времена

Иако санкције не могу да зауставе изградњу, оне ће "обезбедити време Европској комисији да имплеменира измењену Директиву о гасу", каже Асенова.

Усвајање закона који су сада пред Конгресом "зауставило би физичку изградњу гасовода пре него што би он могао бити у потпуности изграђен".

Санкције САД даће важну подршку позицији Украјине и ЕУ, кажу аналитичари.

"Санкције су значајне у заустављању изградње гасовода у кратком року такође зато што ће ојачати позицију Украјине и Европске уније у преговорима о новом гасном транзиту са Русима након 2019."

Прочитајте ОВДЕ шта је НАТО-ова Ахилова пета у Европи.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА