Најновије

НАТО У ПАНИЦИ: "Руси ће нас гађати ракетама из Србије"

Преко своје испоставе у Бугарској НАТО је издао сулудо упозорење земљама ЕУ да реагују на то што је руски ракетни систем С-400 стациониран у Србији јер је, истичу, могуће да ће ову чланицу Алијансе Руси из Србије гађати ракетама.

Панцир С (Фото: Јутјуб)

Крајње бесмислену тезу изнео је Атлантски центар Бугарске (фактички експонент НАТО у свим земљама где делује), којим председава бивши бугарски министар спољних послова Соломон Паси. Савет наводи да је "забринут због транспорта руских система С-400 у Србију јер би присуство таквих система у срцу Балкана формирало зону у коју би НАТО тешко проникао у случају кризе", потпуно занемарујући чињеницу да је после вежбе "Словенски штит" руски С-400 напустио нашу земљу, а остао је "Панцир-С".

- Значајан део ваздушног простора изнад западне Бугарске, укључујући и Софију, наћи ће се у домету ракета. То противуречи интересима наше земље, која је НАТО савезник - наводи се у саопштењу, а убрзо је стигла нова идеја из комшијске земље, а то је да треба забранити транспорт С-400 до Србије.

Поставили слике

Поред тога, Паси је на Твитеру прокоментарисао фотографију председника Србије Александра Вучића са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером и европским комесаром Јоханесом Ханом, апелујући на Европску комисију да обрати пажњу на руску активност у Србији.

Истовремено, док Паси позива Европску комисију да обрати пажњу на руску активност у Србији, бивша амбасадорка Бугарске у САД, чланица одбора Атлантског савета Бугарске Елена Поптодорова каже да је Ниш очигледно руска војна база у Србији.

- Ниш је очигледно руска војна база у Србији, коју називају центром или скоро па институцијом. Ако тамо оставе С-400, њихово дејство ће покривати и Бугарску и цео регион западног Балкана - оценила је Поптодорова.

Спољнополитички новинар Јакша Шћекић каже да је С-400 дошао без ракета и добио је све могуће дозволе за прелетање.

- Ова реакција је зато што се они боје да не буде С-400 инсталиран, и то је реакција у име НАТО и у име држава чланица НАТО. Пошто је Макрон урадио оно што је урадио и на неки начин самоизоловао ЕУ од западног Балкана, политичка вододелница у региону биће, с једне стране, између чланица НАТО пакта, а с друге, земаља које нису чланице НАТО пакта - сматра Шћекић.

Као са Турском

Како наводи каријерни дипломата Зоран Миливојевић, С-400 је одбрамбени механизам, а не офанзивни.

- Служи за одбрану од ваздушних напада, али није офанзивно средство, та примедба из Бугарске је неумесна. Сигурно да НАТО смета, као што је сметало у случају Турске, али њима, пре свега, смета војна сарадња између Србије и Русије - оцењује Миливојевић.

Према речима аналитичара Драгомира Анђелковића, много би логичније било да Бугари протестују због албанског сепаратизма, који угрожава Балкан, него што нападају Србију што само ради у циљу одбране своје територије.

- Ово нема везе са струком, нема везе са реалном проценом безбедности Балкана, већ је све масло лобистичке организације која очито има интерес да се блати Србија - закључује Анђелковић.

Траже да се забрани прелет

Уколико Србија одговори позитивно на жељу Русије да инсталира противваздушну базу на српској територији, створиће се зона ометања приступа ваздушном простору у опсегу од 400 километара и то ће већ бити проблем, не само Бугарској већ и целом НАТО, изјавио је војни представник Бугарске у НАТО и члан управе Атлантског савета Сиби Сибев.

- Ако се у Бугарској појави информација да Русија транспортује такав систем с циљем да направи такву базу, имаће пуно право да забране летове изнад Бугарске - изјавио је Сибев.

Путинов ратни брод носиће ракете невидљиве за радаре. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА