Најновије

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР ЗАПРЕТИО ШИПТАРИМА: Нова влада у Приштини да укине таксе! Шиб има и поруку за Београд

Новој влади у Приштини ће бити стављено до знања да међународна заједница очекује укидање такси, а дијалог се мора наставити што је пре могуће, рекао је немачки амбасадор у Београду Томас Шиб.

Томас Шиб (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да мора да се створи атмосфера која погодује конструктивним преговорима, и у том смисли навео да је важно и да Србија прекине кампању о повлачењу признања независности тзв. Косова.

"Поента дијалога је да се постигне свеобухватни правно обавезујући споразум између Србије и Косова који би допринео стабилности региона. Међусобно признавање било би очигледно решење, али пошто знамо колико је у Србији питање независности тзв. Косова политички тешко, циљ је нормализација односа без специфицирања шта би то могло укључивати", рекао је Шиб.

Упитан да ли Запад спрема оштрији одговор на то што Приштина не укида таксе, Шиб каже да су ЕУ и САД већ тражиле повлачење такси.

Такође је рекао да раде блиско са Американцима и да се слажу да је неопходно што пре поново покренути дијалог.

"Мораћемо да сачекамо да се оформи нова влада у Приштини. Тарифе морају да се укину. То је оно што и ЕУ и САД стално понављају", рекао је амбасадор.

Шиб је истакао да ће политика проширења бити међу приоритетима немачког председавања ЕУ у другој половини 2020.

Додао је да је веома разочаравајуће што Европски Савет није донео одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да то не значи да је европска перспектива доведена у питање.

Берлин се, како додаје, слаже са Паризом да процес приступања може бити побољшан, али да то не треба да спречи ЕУ да отвори приступне преговоре са Скопљем и Тираном.

Када је реч о Србији, каже да напредак на европском путу зависи посебно од поглавља 23 и 24 о влавини права.

"За нас у Немачкој су поглавља 23. и 24. посебно значајна и ту се могу позвати на извештај Европске комисије из маја о напретку Србије. Ми се слажемо са њиховим проценама и закључцима", рекао је Шиб наводећи да када је владавина права у питању има доста недостатака и треба учинити још доста тога.

Као примере навео је слободу штампе и безбедност новинара, реформу судства, борбу против корупције.

Прочитајте ОВДЕ шта је Марко Јакшић рекао о патриотизму.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА