Најновије

РОБИЈАЈУ И СА ТЕРОРИСТИМА! Срби затворени у неким од најзлоглашенијих затвора! (ВИДЕО)

Владимир Милисављевић (45), звани Влада Будала, припадник "земунског" клана који је у Шпанији осуђен на 22 године робије, дане проводи у најозлоглашенијем затвору Зуера у Сарагоси. Он је само један у низу српских окорелих криминалаца који је закатанчен ван граница наше земље.

Затвор (Фото: Pixabay)

Припадници земунског клана - Лука Бојовић, Владимир Милисављевић и Синиша Петрић заједно су фебруара 2012. године ухапшени у Шпанији, а Бојовић и Милисављевић затворске дане проводе у управо и једном од најстрожих затвора света - Зуери.

Изграђен је 2000.-их година, како би робијаши из мањих шпанских казамата казне могли да издржавају у "нормалним, хуманим условима". Међутим, сам боравак у овом затвору опасан је због великог броја инцидената који се дешавају, а о којима шпански медији излишно извештавају, називајући га "шпанским Алкатразом".

У овом затвору смештени су окорели криминалци, убице, али и терористи.

Милисављевић свој животни простор дели са петорицом терориста, међу којима је и Мухамед ел Гарби, један од вођа исламиста из Марока, који је намеравао да се придружи побуњеницима у Сирији, али је 2015. ухапшен.

Осим њега, у истом павиљону је и Данијел Фернандез Асена, који је осуђен на четири године као џихадиста, али и терориста Франсиско Мугика Гармендија, звани Пакито, који је био на челу организације ЕТА, која се борила за независност Баскије од Шпаније.

Према извештају из 2017. године који су објавиле Вечерње новости позивајући се на Министарство спољних послова, у светским затворима се налази 334 српских затвореника и то на издржавању казне. Највећи број наших људи притворен је (или се налази на издржавању) у бившим југословенским републикама, а затим следе Немачка, Аустрија и Шпанија.

Међу власницима српских пасоша који су изазивали највише контроверзи у страним затворима свакако је Норберт Фехер, српској јавности познатији као Игор Србин или Игор Рус. И његов дом засад је Зуера у Сарагоси.

Као опасан криминалац смештен је сам у ћелији, а дане проводи читајући верску литературу. Иза решетака је завршио након пуцњаве у којој су убијене три особе, а међу њима су и двојица припадника шпанске цивилне гарде, за које је казао да је убио у самоодбрани, да је то "морао учини" и да би "то учинио поново".

Познат је и по томе што се крио иза 18 идентитета, а потрагу за њим пратио је читав свет.

Ухапшен је тако што је пијан сео за волан и доживео саобраћајну несрећу у забаченом шпанском селу, а у злогласном затвору су га посетиле чак две жене.

Српски држављанин који је светску популарност постигао убиствима широм света и чије је притварање пратио велики број људи свакако је Чаба Дер из Чантавира, осумњичен за три ликвидације у Србији, Мађарској и Холандији, које је извршио за новчану надокнаду.

У Србији је грешком, уместо криминалца са Бановог Брда убио његовог зета, недужног Небојшу Марковића, који није имао никакве везе са криминалом. У Мађарској је ликвидирао бизнисмена коме је, уместо дроге, покушао да ували заслађивач за храну, а у једном амстердамском ресторану хладнокрвно је пресудио Ивану Сердарушићу.

Ухапшен је у летос у чешкој престоници, док се скривао у хотелу. Након хапшења је изјавио да не жели да буде изручен Србији већ Мађарској, а да за то има своје разлоге, међу којима је чињеница да у суседној Мађарској има породицу.

Осим језивих убистава остаће упамћен и као злочинац са осмехом, јер се, у тренутку када је убијао Небојшу Марковића, насред улице и док је паковао дечја колица у гепек, насмејао, а онда у њега сасуо кишу метака.

Осмех је на лицу имао и сваки пут када се нашао пред камерама и фотоапаратима.

Док Лука Бојовић дане проводи у шпанском затвору, његов близак сарадник Иван Адровац казну служи у Швајцарској. Јавност га је ближе упознала након привођења из 2014. године, када је приведен са још шесторицом мушкараца, када је и јавно обележен као сарадник Лука Бојовића.

Тада су приликом хапшења у Београду код њих пронађени и дрога, оружје, фалсификована документа и скупоцени “ролекс” сатови, од којих један наводно вреди 35.000 евра.

Само десет месеци касније, у новембру, непознате особе покушале су атентат на бизнисмена Милана Бека, са чиме се у везу доводи управо Адровац, његова супруга Маја и њихов пријатељ и бивши припадник “земунског клана” Александар Здравковић.

Осам месеци након тога, Адровац је побегао из Србије, само дан пре него што ће у полицијској акцији бити ухапшена његова супруга Маја. Неколико месеци касније, лоциран је у Швајцарској, где се заправо није ни крио, већ је уживао у благодетима живота, излазио и проводио се.

Ухапшен је 2016. године, када је повезан са пљачкашком групом "Пинк Пантери", на граници Аустрије и Швајцарске због сумње да је десет дана раније опљачкао златару у Цириху. Признао је кривицу и казао да се каје, због чега ће у швајцарском затвору морати да проведе 14 година.

Као отежавајућа околност узето је у обзир то што је приликом пљачки користио оружје, док се он бранио да је било реч о репликама.

Озлоглашени Спуж

Када је реч о затворима и Србима који у њима служе своје казне, никако се не сме прескочити спушки затвор у Црној Гори. Напади на чуваре, паљења, туче међу притвореницима, убадања, смене у руководству али и филмско убиство снајпером, одиграли су се у Заводу за извршење кривичних санкција у Спужу.

Тако се у центру једног инцидента у затвору који прати лоша репутација, нашао и Нишлија Миљан Булатовић, када је лакше повређен у нападу. На њега је ексером насрнуо други притвореник Васко Лалатовић. Булатовић је иза решетака завршио јер је оптужен за учешће у убиству Будванина Ђорђа Борете, српског држављанина Драгана Зечевића и рањавање Ива Станишића.

Оптужен је да је помагао нападачима пре и после убиства, скривајући оружје, мотоцикл и друге предмете коришћене у убиству, али и изнајмљујући им стан у ком је убица припремао напад.

У овом затвору робијају и вође и главни људи два најјача црногорска клана - "шкаљарског" и "кавачког". Они су добро познати по томе да су бројне ликвидације извршавали и одрађивали управо по Србији и на улицама Београда. Неретко долази и до инцидената припадника ова два зараћена клана, па их у затвору држе на различитим странама, и не пуштају у шетње у исто време. Нова тензија се подигла када је саопштено да ће Црној Гори бити изручен и Јован Вукотић, вођа "шкаљарског" клана, који тренутно робија у Србији. А како се иза решетака у Спужу налази и његов љути супарник Слободан Кашћелан, неминовно је да ће ситуација иза решетака бити напета.

Неки од скандала који су последњих месеци потресли спушки затвор свакако су малтретирање једног од затвореника забележено видео снимком са једног телефона, који је, наравно, прокријумчарен иза решетака, наводно дрогирање такође забележено камером телефона али и побуна почетком августа због довођења једног албанског затвореника.

Да ли је коначно дошло време да Хашим Тачи одговара за злочине? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА