Најновије

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР СЕ ПРЕКРСТИО У СРПСКОЈ ЦРКВИ! Ево да ли је поступио исправно или се огрешио! (ВИДЕО)

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри је снимљен у шетњи Калемегданом, и том приликом је са својом супругом уживао на београдској тврђави. Он је са Београђанима одиграо партију шаха, "провозао" се чувеном панорамом, али чињеница да се у цркви Ружици прекрстио по православном обичају, са три прста.

Ентони Годфри (Фото: Фејсбук видео Америчке амбасаде у Београду)

Амбасада САД је тај снимак објавила на својој Фејсбук страници, уз коментар: "Шта чини једно суботње преподне? Шетња градским улицама, истраживање тврђаве, партија шаха, одлазак у цркву и на пијацу. Амбасадор Годфри и његова супруга наставили су са истраживањем свог новог дома."

Dobro došli ambasadore Godfri! 2/3

Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma. #Saveznici🇷🇸🇺🇸

Posted by U.S. Embassy Belgrade on Sunday, November 10, 2019

Какви су обичаји у ситуацијама приликом уласка у верске објекте других вероисповести, разговарали смо са нашим верским аналитичарем Драшком Ђеновићем.

- Наравно да мора да испоштује обичаје верске заједнице у чији објекат улази, то је основна ствар. Наравно, исто важи и у супротном случају, ако сте православац и улазите у католичку цркву, пожељно је да се прекрстите на католички начин. Кад улазите у синагогу ви стављате капа, ако улазите у џамију ви се изувате. Није битно што ви нисте припадник те верске заједнице, уколико улазите у православну цркву, ви се крстите тако. Можете да игноришете правила, али се то сматра непристојним - рекао је Ђеновић, па појаснио да ли се то односи и на званичнике попут Годфрија.

- Када су у питању високи званичници, нико од њих то не захтева и неће им забранити улазак у цркву или неки други верски објекат, али без обзира на то, мора се обратити пажња и морају се поштовати обичаји домаће верске заједнице - појаснио је Ђеновић.

Годфри, каријерни дипломата у класи министра-саветника је од 2015. до 2019. године био је најпре министар-саветник за политичка питања, а затим и заменик амбасадора САД у Москви. Од 2013. до 2015. године био је на челу Канцеларије за Ирак у Бироу за Блиски исток Стејт департмента и министар-саветник за политичка питања у Амбасади САД у Багдаду од 2012. до 2013. године. Током своје каријере дуге скоро 40 година, која обухвата службе у америчкој морнарици и Стејт департменту, амбасадор Годфри је постао стручњак за средње-европске и јужноевропске послове.

Он је радио и као директор за Турску и евроазијску енергетику у Савету за националну безбедност у периоду од 2011. до 2012. године и као саветник за политичко-војне послове у Амбасади САД у Анкари од 2008. до 2011. године. Био је заменик амбасадора у Амбасади САД у Јеревану у Јерменији од 2004. до 2007. године, а пре тога је радио у Политичком одељењу Амбасаде САД у Загребу од 2001. до 2004. године. Од 1998. до 2000. године је радио у Канцеларији за Русију у Бироу за европске и евроазијске послове, а од 1996. до 1997. године у Грозном, у Русији, као заменик шефа ОЕБС-ове Групе за помоћ у Чеченији. У периоду од 1980. до 1992. године је служио у Морнарици Сједињених Држава, укључујући и службе у Турској и Јапану. Учио је руски језик на Војном институту за стране језике у Монтереју у Калифорнији. НЈегов последњи војни ангажман у трајању од четири године био је на пословима контроле совјетске имплементације споразума о контроли наоружања при Инспекцијској агенцији на терену. 

Био господин Годфри православац или не, то неће утицати на америчку политику према Србији, која се одређује у Стејт департменту, а не на "локалном" нивоу.

Ево шта нам доноси јединствено тржиште и шта балканска унија значи за Србију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА