Најновије

ДОДИК ОТКРИО ДУГО СКРИВАНУ ТАЈНУ: Американци су хтели Србима да дозволе референдум о независности РС, али...

"САД су1995. биле отворене за давање дозволе Србима да спроведу референдум о независности", рекао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ на посебној седници Народне скупштине РС.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да је овај предлог изнео Сенди Бергер, за којег је рекао да је један од троје најважнијих људи у америчкој спољној политици. Медлин Олбрајт је, у одговору на ово, Бергеру рекла да није против спровођења референдума, али да форсира укидање ембарга за оружје за Бошњаке.

Додик тврди да је након тога превладала политика која је фаворизовала бошњачке интересе које је, како тврди, формулисао Алија Изетбеговић кроз Исламску декларацију.

"Дошло је време да ове проблеме морамо решити. Идуће године навршава се 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума. То су године које су нам појели странци испуњавајући захтеве бошњачке стране“, рекао је Додик.

Додао је да је право на самоопредељење неотуђиво право према међународним нормама као и да се отцепљење може према међународном праву дати оном народу који трпи дискриминацију, одрицање права на владу, и где постоји јака вероватноћа да се с овим одузимањем права неће стати.

Додик тврди да се из анализе може закључити да су те норме испуњене у случају РС и српског народа у БиХ.

Додик је рекао да се РС залаже за мир, поштовање демократске изборне воље и аутономије РС предвиђене Дејтонским споразумом, као и право РС на слободу.

"Слободе нема ако нема државе и српски народ то добро зна, и зато им се држава покушава одузети“, рекао је Додик.

“Пробајте данас да изгласате одлуку о самосталности па ћете видети колика је ваша моћ колику ћете буру изазвати у светским медијима”, рекао је Додик и додао да је данас БиХ на путу распада.

Прочитајте ОВДЕ шта је поручио Сенат Републике Српске.

Извор: Независне новине

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА