Најновије

ДРАМА МЕЂУ ШИПТАРИМА! АЛБАНСКИ АМБАСАДОРИ: Мали Шенген штети Косову!

Савет албанских амбасадора је оценио да треба бити опрезан према два састанка председника Србије и премијера Албаније и Северне Македоније, без представника Косова који се односе на "Мини-Шенген".

Шиптари (Фото: en.ata.gov.al)

Савет албанских амбасадора (САА) саопштио је да је пажљиво пратио дешавања на два самита, у Новом Саду 10. октобра и у Охриду 10. новембра и да подржавају било коју регионалну иницијативу у филозофији предуслова европске интеграције у региону и добру намеру побољшања живота, безбедности и економије Албанаца и целог региона.

„С друге стране, сматрамо да би такве иницијативе од посебног значаја, које имају значајне последице за политичка и економска дешавања у региону, посебно у албанском свету, требало да уживају широки политички и друштвени консензус, кроз транспарентност и анализе предности и недостатака за Албанију, Албанце и регион. Анализа би требала бити још опрезнија када такви предлози долазе од држава које се противе чланству у НАТО, не примјењују у потпуности политику ЕУ и део су евро-азијске уније“, наводи се у саопштењу САА.

Савет сматра да политичко одлучивање о тим иницијативама и њихово спровођење нису и не могу бити искључива одговорност одређене владе.

„Стратешки пројекат Албанаца за интеграцију у евроатлантску породицу, као и ставови наших партнера из ЕУ и САД, треба схватити само у складу са свеобухватним приступом и уз пуно уважавање интегритета и суверенитета свих земаља Западног Балкана, укључујуц́и и Косово”, поручује у саопштењу САА.

Савет истиче да сваки споразум који не укључује Косово као независну државу, неспојив је са националним интересима и спољном политиком. Према Савету, практично спровођење тог споразума не би било могуц́е у време када Србија и даље уставом сматра Косово као део те државе.

"Под тим условима, овај споразум не служи процесу помирења и регионалне сарадње. То би могло поткопати интересе Косова у дијалогу између Косова и Србије и постизању безвизног кретања грађана на простору ЕУ", наводи се у реаговању САА.

Савет наглашава да су регионалне интеграције веома важне, али не могу заменити евроатлантске интеграције.

„Албанија, Албанци и западни Балкан немају алтернативу осим чланства у НАТО и интеграцији у ЕУ“, наводи се на крају саопштења САА.

Корак смо ближи демократији на западној хемисфери! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА