Најновије

ПО ЗАКОНУ НЕЋЕ СМЕТИ ДА ВАМ ИСКЉУЧЕ НИ СТРУЈУ НИ ВОДУ: Грађани неће морати да плаћају рачуне ако истекну две године

Неће више бити условљавања потрошача да мора да плати дуг који је старији од две године да би му се, на пример, укључила вода, струја.

Илустрација (Фото: јутјуб)

Грађани Црне Горе више неће бити условљавани да плате дугове старије од две године да би им се прукључила вода или струја, предвиђа се новим предлогом Закона о заштити потрошача који је представила црногорска влада.

Јово Рабреновић из Министарства економије је изјавио после седнице владе да ће новим законом потрошач у Црној Гори бити више заштићен.

Потрошачи ће, каже Рабреновић, бити заштићени тако што трговац, уколико жели да поведе поступак против потрошача, неће моћи да му искључи струју, воду, уколико суд то није пресудио, уколико се ради о року дужем од две године.

- То значи да неће више бити условљавања потрошача да мора да плати дуг који је старији од две године да би му се, на пример, укључила вода, струја - објаснио је он.

Трговац ће, како додаје, такође бити обавезан да потрошачу на рачуну искаже не само колики је тренутни рачун, већ и дуговања и застарели дуг.

- Биће у обавези да изнесе и колике су каматне стопе по разним основама које потрошач треба да плати - наводи он.

Према новом закону, сваки продавац ће такође бити обавезан да потрошачу врати кусур, а уколико то не уради, ма о коликој се своти новца ради, може бити кажњен.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о заштити потрошача, Црна Гора прилази корак ближе затварању поглавља 28 Заштита потрошача и здравља у преговорима за приступање ЕУ.

Рабреновић је навео да све ово даје реалне могућности да се потрошачи у Црној Гори осећају пођеднако заштићени као што су то потрошачи у другим ЕУ земљама и да уживају пођеднак ниво потрошачких права.

Због чега Турска наоружава Црну Гору, прочитајте ОВДЕ

Извор: zastitnikpotrosaca. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА