Најновије

ЦРНА ГОРА ЈЕ ЈЕДИНА ЕВРОПСКА ЗЕМЉЕ КОЈА ЈЕ У ОВОЛИКОЈ ОПАСНОСТИ! Шта повезује Џибути, Шри Ланку и Црну Гору осим излаза на море?!

Црна Гора је једина земља Европе и једина чланица НАТО-а која се налази у наводном ризику од дужничке замке Кине, преноси Радио Слободна Европа.

Црна Гора (Фото: pixabay. com)

Џибути

Џибути је од 2013. године узео око 1,4 милијарди долара кредита од кинеске Еxим банке, што је до 2018. године дуплирало јавни дуг на 71 одсто БДП-а те афричке државе.

Тим новцем кинеске компаније су градиле железницу и луку. Кина је 2018. године преузела управљање делом луке Доралех у Џибутију. У истој луци је 2017. године отворила своју прву војну базу у иностранству.

Шри Ланка

Шри Ланка је од 2006. до 2016. године узела око милијарду долара кредита од кинеске Еxим банке. Тим новцем су кинеске компаније изградиле луку Хамбантота. Пошто Шри Ланка није могла да врати кредит, исту луку је 2017. године уступила Кини на 99 година коришћења.

Црна Гора

Црна Гора је 2015. године узела 944 милиона долара кредита од кинеске Еxим банке. Тим новцем кинеска компанија ЦРБЦ гради део аутопута. 14 - годишња отплата кредита почиње 2021. године, без заштите од валутног ризика.

Кинески званичници више пута су истакли заинтересованост за луку Бар.

Ове три државе наводе се као примери ризика од дужничке замке Кине.

У писму групе америчких сенатора државном секретару САД 2018. године и у студији Центра за глобални развој из Вашингтона, Црна Гора је једина европска држава од осам земаља које су у опасности од кинеског дужничког ропства.

Због чега је Македонија љута на ЕУ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА