Најновије

"Dead Lake" фестивал хорора и вина од 14. до 16. новембра у биоскопу Абазија

Пето издање “Dead Lake” фестивала хорора и вина одржаће се од 14. до 16. новембра у биоскопу Абазија на Палићком језеру. Током тродневног фестивала који се одвија под слоганом „У земљи хорора и вина“ љубитељима жанра биће представљена разноврсна селекција истакнутих  дугометражних и краткометражних остварења.

Плакат фестивала (Фото: фестивал)

Посебан куриозитет ове године је премијера филма „Deathcember“, узбудљивог омнибуса од 24 приче са најразличитијим идејама, стиловима и наративним форматима које се баве мрачном страном новогодишње празничне сезоне. Међу редитељима који долазе из различитих земаља су и аутори из Србије Лазар Бодрожа (Едерлези Рајзинг) и Милан Тодоровић (Зона мртвих, Мамула). Они ће заједно са глумицама Наби Танг, Тамаром Радовановић и Хеленом Бабић, које играју у домаћем сегменту филма, представити ово јединствено остварење. У разговору ће учестовати и Џулијан Ричардс, аутор сегмента „Бад Санта“, који је и гост овогодишњег “Dead lake” фестивала.

Ричардс је цењени велшки редитељ, сценариста и продуцент, двоструки добитник Златног Мелијеса, заједничке награде коју додељују сви фестивали фантастике једном годишње за најбољи европски хорор или филм фантастике. Ову награду је добио за дебитантско остварење „Даркландс“ (1996) које ће публика имати прилику да погледа на фестивалу, као и његов нови филм „Реборн“, савремену франкенштајнску причу о мртворођеној девојчици коју је оживела електрична олуја.

На “Dead lake” фестивалу биће приказан и један филм за који је потребно потписати пристанак како би се ушло на пројекцију! Реч је о хорору „Antrum: The Dealiest Film Ever Made“ који се сматра уклетим и веома мали број људи који га је видео и преживео, тврди да ово заиста није обичан филм, као и да су се током пројекције дешавале „чудне ствари“. Према легенди, филм је снимљен 70-их у Калифорнији, а једину јавну пројекцију имао је 1988. године у Будимпешти где се пројекција завршила трагедијом. Верује се да је заувек уништен, али копију филма пронашли су 2014. године Мицхаел Лаицини и Давид Амито, обожаваоци ундергроунд филма. Они су одлучили да га поново доведу у свет, снимивши 15-минутни документарац који прати филм.

Фестивалска публика имаће прилику да погледа и ново остварење чувеног немачког редитеља, сценаристе и глумца турског порекла, Фатиха Акина „Златна рукавица“, хорор о серијском убици који сеје страх међу становницима Хамбурга почетком седамдесетих година прошлог века.

У програму се издваја и црна комедија „Проклетство Валбурге“ у режији Томажа Горкича, аутора чувеног хорора „Идила“, проглашеног за најрадикалнији словеначки филм. У новом филму он се враћа некоректној црној комедији у духу сочних сласхер класика из седамдесетих и осамдесетих година.

На великом платну биће приказан и филм „Лов“ редитеља Френка Калфоуа о авантури миленијалца Тобија који после губитка вољене особе почиње проблематично да се понаша, а фестивал почиње са сатиричном зомби комедијом редитеља и сценаристе Предрага Личине „Последњи Србин у Хрватској“, добитнику пет „Златних арена“ на Филмском фестивалу у Пули (женска улога, сценографија, костим, маска, режија).

Селектор фестивала Милан Тодоровић у програм је уврстио и вишеструко награђивани кратки филм „Малишан“ у режији Данила Бећковића, по сценарију Димитрија Војнова, затим „Видећеш вечерас“, краткометражно остварење Миомира Милошевића (аутор успешног филма Отворена) и „Последњи путник“ у режији Јанка Ђурића, кратки научно-фантастични филм о девојци која се бори за опстанак у опустошеном граду пуном канибала.

Фестивал прати и музички програм. Тако ће у петак, 15.11. наступити један од најенергичнијих бендова у Србији, панчевачки ИСКАЗ, препознатљив по социјално и психолошки ангажованим текстовима и музичком стилу који је фузија хип хопа, фанка, хард рока и сличних праваца који појачавају поруке о бунту и позиву на буђење.

“Dead and Lake” хорор и вино фестивал се одржава од 2015. године у реновираном биоскопу Абазија из 1925. године на Палићком језеру надомак Суботице. Поред изузетних жанровских филмова, овај фестивал је и прилика да се ужива и у најквалитетнијим винима из винарије „Подрум Тошићи“ који је традиционални партнер фестивала.

Фестивал организује продуцентска кућа Арт&Попкорн уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и града Суботице.

Прочитајте ОВДЕ  какве вас биоскопске посластице очекују до краја године.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА