Најновије

ДРУГА СТРАНА! Тачи после састанка са Макроном: Србија нас неће више условљавати! (ФОТО)

Такозвани председник Хашим Тачи је рекао да се дијалог о нормализацији односа лажне државе и Србије треба наставити без условљавања, те да је боље што пре постићи споразум.

Хашим Тачи и Емануел Макрон (Фото: president-ksgov. net)

Он се у уторак у Паризу састао са председником Србије Александром Вучићем, уз посредство француског председника Емануела Макрона.

Тачи је рекао: “У склопу организације Мировног форума у Паризу, председник Француске Макрон је преузео иницијативу да одржи трилатерални састанак са мном, као председником (тзв.) Косова, и председником Србије Александром Вучићем. Циљ састанка је био потврђивање потребе за дијалог (тзв.) Косова и Србије, обнова овог процеса и евентуална могућност постизања коначног споразума између две независне и суверене државе, уз потенцијалну могућност да (тзв.) Косово буде део Уједињених нација.”

“Ја високо ценим посвећеност и одлучност председника Макрона да, као један од водећих челника Европске уније и света, олакша овај процес. Према томе, мислим да је то била порука за мир, за међусуседску сарадњу, за евроатлантску будућност (тзв.) Косова, али и за европску будућност за цео регион Западног Балкана. Верујем да ће председник Макрон, заједно са осталим глобалним актерима, са САД-ом и осталим европским актерима, укључујући и НАТО, успети да олакша будуће такве процесе, за постизање коначног, мировног споразума (тзв.) Косова и Србије, као предуслов за мир и стабилност целог Западног Балкана.”

Да ли је постигнута нека сагласност када ће се дијалог наставити и да ли ће укидање таксе од 100 одсто Србији и даље бити услов за наставак дијалога?

“Важно је да дијалог треба да се настави, и то је заједничка констатација свих глобалних актера, али и нас, локалних. Међутим, дијалог треба да се настави без икаквог условљавања.”

Да ли је председник Србије Вучић навео укидање таксе као услов за наставак дијалога?

“Наглашавам, мир, стабилност и споразум треба да се постигну без условљавања, а не окривљујући једне друге и жалећи се једни на друге или говорећи о прошлости. Требамо гледати и градити безусловну будућност, слободну будућност са европском перспективом.”

Какав је став председника Макрона у односу на дијалог (тзв.)Косова и Србије?

“Постоји потпуна одлучност председника Макрона да унапреди овај процес, као европску потребу и као европски услов и критеријум. На крају крајева, и Немачка и Француска су биле у жестоком сукобу са великим бројем жртава, али пример Француске и Немачке може бити најбољи пример и за (тзв.) Косово и за Србију како би се окончали конфликти у циљу мира, развоја и бољег живота за грађанеде”.

Како видите вашу улогу у овом процесу у будућности, будући да су победничке партије, покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова рекли да ће они, као будућа влада, водити дијалог са Србијом?

“(Тзв.) Косово треба да буде јединствено, уједињено, како је увек било наспрам Србије. Уједињени као политички спектар ћемо успети. Према томе, као председник државе позивам све да буду мудри и да обједине енергије према процесу који неће бити лак. Из тог разлога, моја улога ће бити уставна, законска, на основу легитимитета добијеног од грађана.”

Да ли очекујете да ће будућа влада укинути таксу Србији?

“Верујем да ће све институције бити фокусиране на служење грађанима, ради бољег живота. Наш живот се не своди на односе са Србијом, већ на изградњу и развој (тзв.) Косова, напредак, нова радна места, нове перспективе, демократске реформе и европску будућност. Не можемо сву снагу да фокусирамо само на дијалог са Србијом. То је једно од питања, али важно и неизбежно.”

Када очекујете постизање коначног споразума у дијалогу између (тзв.) Косова и Србије?

“Што пре то боље, али може да се деси и у наредним месецима.”

Шта је Вучић изјавио после састанка са Макроном и Тачијем, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА