Најновије

КАКО ЈЕ КУРТИ ДОБИО ПО ПРСТИМА: Откривено шта се крије иза "брисања" српских гласова на Косову

"Захваљујући" томе што око 4.000 гласова из Србије неће бити признати и уврштени у коначне резултате на изборима на КиМ, у приштински парламент ће ући још једна коалиција НИСМА-АКР-ПД, која би могла да "поквари срећу" странкама које су већ договориле владу и, малтене, разделиле ресоре.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

То заправо значи прерасподелу мандата, према којој се у косовски парламет враћају лидери НИСМА Фатмир Љимај и АКР Беџет Пацоли, иначе актуелни министар спољних послова Косова, а у исто време то значи и могућа невоља за "Самоопредељење" Аљбина Куртија и ДСК Исе Мустафе, који су направили постизборни договор, и имали комотну већину.

Како појашњавају извори са КиМ, после два одбијања, Изборни панел за жалбе и приговоре одлучио је да ипак не прихвати гласове из Србије на изборима одржаним 6. октобра.

- Иначе је овој колицији фалило 134 гласа, односно за толико су били испод цензуса. Сада, са одбацивањем ових око 4.000 гласова из Србије, цензус се спустио, тако да НИСМА и АКР комотно могу да уђу у парламент - прича извор.

Американци умешали прсте?

Како појашњава, ово се није случајно догодило јер уласком још једне странке (коалиције),омогућена је већа контрола над, пре свега, лидером "Самоопредељења" Аљбином Куртијем, који је већ виђен за новог косовског премијера.

- Суштина је да желе да га држе под надзором, и то пре свега Американци. Да није ова коалиција ушла, "Самоопредељење" и ДСК би имали већину, и имали би шири простор да раде како и шта желе. Овако, ситуација се мења, јер је укључен и трећи играч који је "језичак на ваги" који може да буде део владајуће већине, а има и уцењивачки потенцијал - прича извор.

Појашњава и да ће ово довести до "компликовања рачунице" када је у питању изглед будуће косовске владе која би, према досадашњим најавама, требало да има 12 министарстава: по пет за обе странке, и два за представнике мањима.

- Овако, та прерасподела ће морати да се редефинише јер ће, ако желе већину, коалицији НИСМА и АКР морати да дају неке позиције и места која вероватно нису планирали. Питање је ко ће ту и како изаћи у сусрет. Још једна ствар је важна: ово би могло да доведе у питање могућност да Курти буде премијер - наводи наш извор.

Када је реч о Српској листи, ова "игранка" на њу не утиче, јер је она освојила свих 10 мандата намењених представницима Срба у косовском парламенту.

И председник Србије Александар Вучић, навео је у Паризу да је циљ укидања гласова из Србије био да "у косовски парламент уђе Иницијатива НИСМА, да се смањи број мандата Куртију, а да потом са странком Исе Мустафе наметну свог кандидата за премијера Вљосу Османи (кандидаткиња ДСК)".

"Игранка"

Вучић је рекао да су "такве игранке у току и да у њима учествују и играчи из света".

- Очекујте још много проблема у формирању парламента и владе у Приштини - навео је председник Србије.

И из Приштине стижу слични тонови - договорена владајућа колиција ће морати да начини велике компромисе. То каже приштински политиколог Рамуш Тахири, који наводи да ће Косово ући у политичку и институционалну кризу јер се већ постављају одређену услови.

- Колико знам, "Самоопредељење" Аљбина Куртија неће тек тако пристати на било какву коалицију - рекао је Тахири за "Косово онлајн".

Он је навео да је коалиција око НИСМА уложила жалбу како би добила неопходне гласове да пређе изборни праг од пет одсто, а самим тим да буде заступљена у скупштини Косова са шест посланика.

- Ако се не уваже гласови из Србије, онда са пет одсто и НИСМА прелази изборни праг, а "Самоопредељење" и ДСК неће више имати већину од 61 посланика да сами формирају владу. По новим калкулацијама, "Самоопредељење" ће имати 29 посланика, ДСК 28, ДПК Кадрија Весељија 24, а 13 ће имати АБК Рамуша Харадинаја - објашњава Тахири.

Фатмир Љимај, лидер Социјалдемократске иницијативе и кандидат коалиције за премијера, добио је 26.014 гласова, док је његов коалициони партнер из Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли други са 10.525 гласова.

Како је пренео "Косово онлајн", Пацолијева Алијанса за ново Косово (АКР) ће у Скупштини Косова бити заступљена са два посланика, док ће четири имати НИСМА Фатмира Љимаја, иначе потпредседника у доскорашњој косовској влади, и припадника ОВК који је био један од чланова групе од 10 особа који су ослобођени оптужби да су 1998. године починили злочин над цивилима и припадницима српске војске и полиције у селу Клечка код Суве Реке.

Косовска скупштина има укупно 120 посланичких места, од чега је 10 резервисано за српску мањину, а још 10 за странке осталих мањина са КиМ.

Још једна занимљивост је да су гласови из Србије избачени баш на захтев коалиције НИСМА - АКР.

Прочитајте ОВДЕ  како је Ћулибрк оголио власт.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА