Најновије

ВУЧИЋ ПОСЛЕ ХИТНОГ САСТАНКА СА МАКРОНОМ И ТАЧИЈЕМ! Био сам реалистичан и отворен: Укидање такси, па дијалог...

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Паризу, након састанка са председником Француске Емануелом Макроном и косовским председником Хашимом Тачијем, да је позиција Србије недвосмислена и непромењена.

Макрон и Вучић (Фото: Predsednik.rs)

На питање новинара коме је био наклоњенији Макрон, Вучић није хтео да одговори, објашњавајући да би у противном био субјективан.

Одговарајући на питање да ли је Макрон овим састанком желео да се активније укључи у решавање косовског проблема и што пре врати две стране дијалогу, Вучић је рекао да нема сумње у то да Француска и Европа желе да имају најзначајнију улогу по том питању, поштујући Американце и све друге.

"Француски председник је то рекао пре свега мислећи на себе и немачку канцеларку, као и европске институције", нагласио је Вучић.

Упитан да ли је Макрон инсистирао на укидању такси, Вучић је подсетио да је шеф француске државе већ безброј пута о томе говорио.

"Зна то и Тачи. Није то питање о којем се расправља, сви знају за то и то је ствар која се подразумева. Чекамо да укину таксе па да разговарамо, наравно, ако желе да разговарамо о постизању компромиса", рекао је Вучић.

Сматра да је француски председник Емануел Макрон желео да покаже европску посвећеност решавању проблема на европском тлу.

"Ја сам био реалистичан, помало песимистичан, био отворен и рекао истину", навео је Вучић.

Указао је да је Тачи говорио како ће влада у Приштини бити формирана почетком децембра.

"Ја сам рекао да неће бити тако, као и обично, па је Тачи рекао 'онда, добро, сачекајте до јануара'", додао је Вучић.

Вучић је истакао да је позиција Србије непромењена и да ће наставити дијалог када Приштина укине дијалог.

"Када укину таксе можемо да седнемо за сто", поновио је Вучић.

Србија, понавља, има суфицит и са Хрватском и са Албанијом и са Северном Македонијом.

"Да ништа не знате свако би то разумео осим српских политичара у опозицији. Ми ћемо њима да продајемо наше возове, и све што направимо у нашој земљи. Је л' могуће да неко толико не разуме економију да то морате да му цртате", истакао је Вучић.

Коментаришући оцене да је и иницијатива "мали Шенген" "пузајуће признање тзв. Косова", Вучић је рекао да ту причу слуша већ седам година и да не жели више да подсећа своје претходнике шта су они радили 1999. године, 2004, 2008. године...

"Ако вам је циљ да немамо трговину, да имамо дефицит са свима, затворите се, направите привреду која не може ништа да уради. Нама треба отвореност, јер хоћемо да будемо најснажнији", рекао је Вучић.

Из Тачијевог кабинета је саопштено како је косовски председник потврдио да је "Косово спремно да настави дијалог са Србијом, у потрази за мировним споразумом, који ће донети обострано признање и чланство у Уједињеним нацијама".

Прочитајте ОВДЕ како је Емануел Макрон разочарао Србе.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА