Најновије

ИСТРАГА ЈЕ ПОКРЕНУТА: У Конгресу почело јавно саслушање о опозиву Трампа!

У Представничком дому америчког Конгреса почело је јавно сведочење највишег дипломатског представника САД у Украјини Вилијема Тејлора и саветника државног секретара САД Џорџа Кента у истрази о опозиву председника Доналда Трампа.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Сесију је обраћањем отворио Адам Шиф, председавајући Одбором Представничког дома за обавештајне службе.

Шиф је истакао да је суштина истраге у томе да утврди да ли је председник Доналд Трамп злоупотребио положај и позвао Украјину да се меша у америчке изборе, те да ли је изнуђивао или уцењивао земљу савезницу.

Шиф је рекао да ће одговори на ова питања погодити не само будућност овог председника, већ и одредити шта Американци могу да очекују од било ког будућег председника.

"Ако ово није за опозив, шта је онда? Да ли је председникова дужност да поштује Устав?", упитао је Шиф.

Планирано је да најпре сведоци изнесу уводна излагања, а онда ће адвокати и представници у Конгесу моћи да постављају питања.

Одбор Представничког дома за обавештајне службе надзире истрагу.

После неколико недеља испитивања иза затворених врата, у којима су учествовале садашње и бивше дипломате и званичници, законодавци и они који ће сведочења пратити широм земље биће у прилици да чују и Вилијема Тејлора, тренутно високог америчког дипломату у Украјини и Џорџа Кента, који надгледа послове у Украјини, пренео је Глас Америке.

Председавајући комитетом Адам Шиф рекао је да су Тејлор, Кент и трећа сведокиња која би требало да се појави у петак Мари Јованович, бивша амбасадорка САД у Кијеву, "деценијама предано и узорно служили нашој нацији" и да верује да је од виталног значаја да амерички народ и сви чланови Конгреса, чују њихове сопствене речи о томе шта су доживели и чему су сведочили.

И Тејлор и Кент рекли су да је Трамп вршио притисак на украјинског председника Володимира Зеленског да отвори истрагу о једном од Трампових главних демократских изазивача на изборима 2020, бившем потпредседнику Џоу Бајдену, а пре него што Украјини буде одобрена војна помоћ од 391 милион долара, које је Кијев желео за борбу против проруских снага на истоку земље.

Али републиканци, судећи по меморандуму који је јуче кружио међу члановима странке уочи почетка сведочења, планирају да оштро ставе под сумњу то колико су двојица званичника разумела Трампове намере у односу према Украјини и да инсистирају на томе да је Трамп имао "дубок, истински и разуман скептицизам" у вези са корупцијом у Украјини, те да је то што је задржавао помоћ тој земљи било "у потпуности разумно".

У разговору са Зеленским крајем јула, Трамп је затражио "услугу" од украјинског лидера у виду истраге о Бајдену, о раду његовог сина Хантера Бајдена у украјинској компанији за природни гас и пласирању теорије да се Украјина мешала у изборе 2016. године на којима је Трамп победио, а не Русија, као што је закључила америчка обавештајна заједница.

Меморандум републиканске стратегије који кружи здањем Капитола предвиђа четири стуба одбране за Трампа: један је да позив од 25. јула не показује никакво условљавање нити има доказа о притиску, други да су и Зеленски и Трамп после тога рекли да није било притиска током позива, трећи да Кијев тада није био свестан - већ касније - да је америчка војна помоћ ускраћена и четврти да је Трамп на крају 11. септембра одобрио војну помоћ, а да истрага о Бајдену није отворена.

"Ове четири кључне тачке поткопавају наратив демократа о опозиву према којем је председник Трамп искористио америчку војну помоћ и председнички састанак (са Зеленским у Белој кући) како би приморао Украјину да истражи политичке ривале председника", наводи се у том допису.

Шиф је рекао пред 435 чланова Представничког дома да организовање сведочења које преноси национална телевизија има за циљ да "изнесе чињенице на светло дана и пред Американце".

Одбор ће сведочења организовати у три дана наредне седмице.

Међу сведоцима који би требало да се појаве су и амбасадор Курт Вокер, потпуковник Александер Виндман, амбасадор Гордон Сондленд и бивша виша директорка Савета за националну безбедност Фиона Хил.

Републиканци тврде у свом допису, бранећи Трампа, да "демократе желе да опозову председника зато што се неизабране и анонимне бирократе не слажу са његовим одлукама и зато што им је неугодно због телефонског разговора са председником Зеленским. Председник ради за амерички народ. И председник Трамп ради оно за шта су га Американци и изабрали да ради".

Тејлор, Кент и Јованович су међу садашњим и бившим дипломатским и званичницима националне безбедности који су сведочили иза затворених врата током протеклих недеља.

У транскриптима њихових исказа детаљно је описано како су Трамп и његови сарадници притискали Украјину да покрене истрагу о Бајденима и било каквој украјинској умешаности у изборе у САД 2016.

У претходна три покушаја да се опозове председник САД, два председника, а то су Ендрју Џонсон средином XИX века и Бил Клинтон пре две деценије, опозвани су, али су ослобођени у процесу пред Сенатом, док је трећи, Ричард Никсон, поднео оставку и пре него што би, извесно је, био опозван, а то се догађало током 70-их.

Прочитајте ОВДЕ   све детаље о гасоводу “Моћ Сибира”.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА