Најновије

ТИТО ЈЕ ЗАТРО СВАКИ ТРАГ ДРАЖИНИХ КОСТИЈУ! На месту где је Чича убијен Броз је наредио да се сазида клозет

Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито наредио је да не сме остати никакав траг, ниједан доказ који би помогао да се тачно одреди место на ком је погубљен Драгољуб Дража Михаиловић.

Дража (Фото: Музеј Југославије)

Зато је, како показује документација до које је у архивама дошао Српски телеграф, три године након извршења смртне казне на месту ликвидације, на Ади Циганлији, сазидан клозет, по пројекту и налогу тадашњег Министарства унутрашњих послова.

Грађевинска дозвола која је издата полицији 18. маја 1949. године, три године након погубљења четничког команданта.

- Министарство унутрашњих послова НРС затражило је да му се, према поднетим плановима, дозволи постављање купатила на левој обали реке Саве, узводно од постојећег затвора (то је место данас обрасло шумом, а објекат који је подигнут уклоњен је, прим. аут.) - наводи се у прилогу уз грађевинску дозволу, у којем се изричито наводи термин клозет.

Дозволу је потписао шеф грађевинског одсека, инжењер Ђорђе Арменулић. У њој стоји да се Министарству унутрашњих послова дозвољава да на Ади Циганлији, на левој обали реке Саве, узводно од зграде затвора, може подићи летње купатило по плану ГО бр. 2125/49 на привремену употребу и без права власника на накнаду штете од ИОНО града Београда за вредност овог објекта, који има одмах порушити и са наведеног места уклонити чим то ИОНО града Београда затражи.

Ова грађевинска дозвола дуго је била скривена и сада је угледала светлост дана.

- Нема дилеме да је клозет подигнут управо на месту где су погубљени Дража и још осморица осуђених на смрт у процесу који је вођен након хватања четничког команданта. Та локација потпуно се подудара са описима сведока о месту ликвидације - објашњава  један од припадника служби безбедности, који се годинама бавио случајем Драже Михаиловића, начина на који је убијен и места где се то догодило.

Како каже саговорник, постоји неколико веродостојних исказа из којих се без много сумње може закључити да је Дража убијен на Ади Циганлији. То што кости никада нису нађене, објашњава, поклапа се са исказима сведока да је тело завршило у реци.

Местом где је четнички вођа убијен бавила се и владина комисија, која је своје закључке изнела 2011. године.

- Комисија сматра да постоје јасне индикације да се закључи да се примарна гробница налазила на Ади Циганлији, у непосредној близини некадашњег затвора. У више исказа сведока помиње се и секундарна гробница, али комисија за сада није у могућности да се изјасни по овом питању - стоји у извештају објављеном 13. априла 2011. године.

Србин срушио Моралеса. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА