Најновије

БИО ЈЕ ВУЛКАН, САДА ЈЕ ПРИРОДНИ ФЕНОМЕН ШУМАДИЈЕ: Са Борачког крша виде се куле из доба Римљана!

Бог није штедео кад је Шумадији делио природне лепоте, а јединствен пример за то је и Борачки крш који се налази у срцу Груже и представља редак природни феномен који међу својим стенама крије неколико хиљада година дугу историју.

Борачки крш (Фото: јутјуб)

- Борачки крш уствари је угашен вулкан, сачињен је од стена специфичног облика, стубасте су и купасте структуре и зато је наше село посебно у Србији. Ми смо се овом лепотом родили, будимо се свако јутро и лежемо на починак - рекао је мештанин села Борач, Дејан Милошевић за РИНУ.

Налази се на 515 метара надморске висине, а са његових врхова простире се феноменалан поглед на пола Србије. Борач је некад био славан и надалеко познат, јер су се у подножју крша налазили средњовековни градови, али ово место још увек је недовољно археолошки истражено.

- Овде се налазило највеће утврђење за време деспотовине Стефана Лазаревића, а могу се видети и остаци куле из доба Римљана - каже Милошевић.

Бројни су излетници који са одушевљењем посете овај део Србије и увек му се враћају, мештани се труде да искористе туристичке потенцијале које има је природа подарила.

- Испод Борачког крша никла је права српска етно-кућа која осликава како су то наши преци живели. Налази се на 320 метара надморске висине и представља праву ваздушну бању. И филмаџије су препознале лепоту овог места, па су овде снимане поједине сцене из серије Мој рођак са села - рекао је Дејан.

Борачки крш је у јуну ове године проглашен за Споменик природе и стављен је под заштиту као природно добро од изузетног значаја.

Како су Србија и Русија заједно испровоцирале Америку, сазнајте ОВДЕ!

Извор: rina. rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА