Најновије

МАЂАР ТВРДИ: Расплет косовске кризе 2020? Вархељи види Србију спремну за улазак у ЕУ

Kандидат за европског комесара за проширење Мађар Оливер Вархељи поручио је јуче, током саслушања пред Спољнополитичким одбором Европског парламента, да је Западни Балкан интегрални део Европе, да мора имати кредибилну перспективу уласка у ЕУ и да на крају свог петогодишњег мандата, између осталог, види Србију спремну за улазак у ЕУ.

Оливер Вархељи (Фото: Јутјуб)

Он се заложио за то да се што пре отворе приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом и да се успешно оконча дијалог Београда и Приштине.

“Радићу заједно са шефом дипломатије ЕУ Ђозеом Борелом на томе да се дијалог Београда и Приштине заврши успешно у 2020. години”, нагласио је Вархељи, који жели да се одржи и убрза напредак земаља у процесу проширења и то на основу појединачних резултата држава кандидата.

Нагласио је да ће фокус ставити на владавину права и функционисање демократских институција у региону, али и на интеграцију региона у кључним ЕУ областима и пре уласка у само чланство, као што су зелена и дигитална агенда, транспорт и енергетика. Вархељи се посебно осврнуо на бољу ефикасност претприступне помоћи земљама на путу ка чланству у ЕУ, са фокусом на инвестиције и стратешке реформе:

“ЕУ мора да буде спремна да прихвати регион, а унутрашње реформе могу ићи паралелно са проширењем Уније. ЕУ перспектива Западног Балкана је непромењена и ја ћу се за то борити.

Он је најавио да ће се, уколико буде изабран, одмах ангажовати са земљама ЕУ које имају "резерве" кад је у питању ефикасност процеса проширења. Према његовим речима, у случају назадовања у испуњавању критеријума на путу ка чланству у ЕУ, доћи ће до суспензије од претприступних фондова.

Тим од следећег месеца

Осим Вархељија, пред посланицима ЕП јуче су "саслушани" и кандидати за комесара за транспорт - Румунка Адина Валеан, и за јединствено тржиште и индустрију - Француз Тјери Бретон. Нови сазив Европске комисије, на челу са Урсулом фон дер Лајен, требало би да ступи на дужност 1. децембра.

Прочитајте ОВДЕ шта би за Србију могао да значи сукоб између Макрона и Меркелове.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА