Најновије

АМЕРИЧКИ СПЕЦИЈАЛАЦ ПРИТИСКА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА! Сем Браунек боравио у Београду с циљем да Српску православну цркву посвађа с Русима!

Раскол у православљу, који је започет када је Васељенска патријаршија упркос снажном противљењу руске цркве дала аутокефалност украјинској цркви, додатно је продубљен када је та аутокефалност призната и на ванредном састанку Јерархије Православне цркве Грчке. А изгледа да су Американци помислили да би и СПЦ требало да крене стопама Грка па су нам послали специјалног изасланика да ту причу мало погура...

Патријарх са амбасадорима САД (Фото: СПЦ)

Наиме, пре неколико дана Сем Браунбек, амбасадор САД за верске слободе, био је у посети српском патријарху Иринеју у Београду, а већ данас састаће се у Црној Гори с митрополитом Амфилохијем. Браунбек, који је иначе био кључни преговарач почетком јуна, кад је почео да ломи грчку цркву да призна украјинске расколнике, како сазнајемо од извора из врха СПЦ, покушао је овом приликом да изврши притисак на патријарха и да му објасни да СПЦ за своје добро треба да „мало коригује“ свој став према Православној цркви Украјине!

- Браунбек је то провлачио причајући о верским слободама, али Иринеј је прозрео његове намере. Културно је попричао са њим, а сваки Браунбеков покушај да наговори патријарха да окрене леђа Русима - пропао је. Патријарх му је на „добронамерне савете“ да би требало да поразмислимо о признају украјинских расколника у некој даљој будућности, узвраћао осмехом, што је Браунбека нервирало - прича наш извор детаље овог састанка, подсећајући да Грци не би признали украјинску цркву да није било интервенције овог дипломате из Америке.

На сајту СПЦ поводом поменутог састанка објављено је само кратко и штуро саопштење у којем се каже да је 11. новембра патријарх примио амбасадора САД за верске слободе и да су састанку присуствовали амбасадор САД у Србији Ентони Годфри са сарадницима као и шеф патријарховог кабинета.

Верски аналитичари немају дилему да је раскол због украјинског питања између Грка и Руса заправо геополитички план Вашингтона. 

- Вашингтону је проблем да НАТО државе које су иза линије источног фронта буду у било каквим везама с Русијом па и верским. Стога је православним црквама наметнута подела на проруске и прогрчке цркве, с тим што се иде на то да све буду прогоричке сем руске цркве. Српска црква је као и српски народ увек негде на раскршћу па и по овом питању. Амерички утицај на Балкану је изузетно јак, док је с друге стране народ већински проруски и русофилски оријентисан - објашњава Жељко Ињац, верски аналитичар.

Говорећи о посети Браунбека Црној Гори, каже да тамо „где су притисци на СПЦ све израженији, америчка дипломатија може да одигра позитивну улогу под условом да још контролише Мила Ђукановића“.

- Американцима би била значајна подршка Српске православне цркве у вези с геополитичким питањем украјинских расколника, али је питање колико су Американци спремни да буду конструктивни по питању проблема које има СПЦ у Америци и региону. Питање је шта су Американци понудили Српској православној цркви. Реално, СПЦ је највећи проблем Косово и Метохија те очување народа и светиња на Косову, а потом имовина и статус у Црној Гори - закључује саговорник.

Од патријарха правац у цркву

Занимљиво је да је новоизабрани амерички амбасадор Годфри истог дана када је одржан састанак у Патријаршији, посетио и Цркву Ружицу и тамо се прекрстио са три прста, што се види на снимцима. Такав његов гест наишао је на салву позитивних коментара на Фејсбуку, а многи су се запитали да ли је амбасадор САД у Србији прешао у православље или се потрудио да поштује верску традицију.

- Нисам се преобратио у православље, али мој отац био је дубоко под утицајем византијске традиције и од тада је остало да се прекрстим у стилу православаца, са три прста - рекао је амбасадор Годфри.

Руси на сиријско-турску границу послали ПВО системе „Панцир“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА