Најновије

ЗОВУ ГА ПАКЛЕНА МАЧКА, А ЕВО ШТА МОЖЕ ДА УРАДИ! Представљене канџе хрватског наоружања!

Појам хелкет (hellcat енгл. паклена мачка) нећете наћи у животињском царству, јер такво створење не постоји. Али, у свакодневном говору у САД означава особу жестоког темперамента и пакосног карактера (не нужно женску). Од познатих и популарних производа, такав “жесток” надимак добили су до сада, један спортски аутомобил, палубни ловачки авион и самоходни противоклопни топ. А онда је, крајем септембра, “Springfield Armory” представио свој нови модел пиштоља. Погађате, назван је - Хелкет.

“Springfield Armory” Хелкет (Фото: јутјуб)

Нова категорија пиштоља

У ствари, иако носи име чувене америчке оружарске куће, нови пиштољ је производ младе хрватске компаније “HS Product” из Карловца, која је репутацију стекла производећи серију пиштоља XД за свог партнера из САД. Иако нови модел има доста додирних тачака са овом серијом, ипак представља значајан новитет јер с њиме “HS Product” међу првима у свету, улази у производњу микро-компакт борбених пиштоља. Ову категорију је први промовисао чувени СИГ са својим већ култним моделом П-365. За кратко време, овај пиштољ је успоставио нове стандарде и постао класа за себе, дефинишући тако нову категорију пиштоља. Начелно, борбени микро-компактни модели деле ове особине: димензије подесне за скривино ношење што подразумева укупну дужину до 15 цм, калибар 9 мм Пара (или јачи), унутрашњи ударач, повећан капацитет оквира и минималну ширину (до 25 мм)… Само дан-два после “Спрингфилдове” премијере са сличним пројектима, појавили су се “Smith & Wesson” МП 2.0 Сабкомпакт (Subcompact) и турски Каник Елит СЦ (Canik Elite). Очигледно је да тек предстоји експанзија оваквог оружја.

Када говоримо о оружју за скривено ношење на телу, природно је очекивати скромије димензије. Али, минимална ширина у том случају је “услов свих услова”. Ако у калкулацију убаците потребу за повећаним капацитетом, јасно је да оквир за муницију представља кључни елеменат читаве конструкције. СИГ је свој микро-компакт П-365 конципирао око оквира који је први осмишљен. Хелкет је такође настао на сличан начин, скоро случајно. Један инжењер је помислио да је у оквир СИГ П-365 могуће спаковати још један метак уз минималне прераде конструкције. Успео је и то је била полазна тачка за настанак новог модела. Наравно и за остале елементе примењена су сва савремена решења, која се користе за модерно оружје овог типа.

Па, шта то Хелкет нуди? За почетак, то је тренутно микро-компакт са највећим капацитетом на тржишту. Истини за вољу, то је само један метак више у оносу на СИГ П-365, али ипак… Хелкет до купаца долази са два оквира, капацитета 11 и 13 метака калибра 9 мм Пара. Пиштољ је предвиђен за коришћење +П муниције повећане снаге. То уз проверено снажну конструкцију, значи да можете користити нову, наводно супериорну муницију за самоодбрану па је ова особина добар маркетиншки потез, иако је логичније да се из 76 мм дуге цеви испаљује метак стандардне снаге, јер се мали, лаган пиштољ на тај начин лакше контролише.

Адаптиве грип за сигуран хват

Рам оружја је израђен од полимера и добио је неколико практичних измена. С обзиром на мале димензије, усек у зони корена штитника окидача обезбеђује дубљи хват, баш као и већи препуст (тзв. дабров реп), на врху задње стране рукохвата. Али највећа промена уочава се када пиштољ узмете у руке. Хелкет је добио потпуно нову текстуру на контактним површинама названу “adaptive grip”. Уместо класичне, једнообразне површине, код нове текстуре ради се о комбинацији ситних, оштрих пирамида распоређених између нешто крупнијих пирамида са зарубљеним врхом, које имају за делић милиметра већу висину. Тиме се добија на додир пријатна површина, која при јачем стиску пружа сигуран хват, спречавајући да оружје исклизне при брзој паљби. Са приличном сигурношћу предвиђамо да ће ова текстура (и њене варијације), ускоро бити примењене и на другим моделима. Још један детаљ се уочава на раму Хелкета. То је тзв. forward index point, тј. мала површина са истом текстуром, смештена на раму, изнад предњег дела штитника окидача. Тиме је добијен сигуран ослонац за испружени кажипрст када не желите да има контакт са окидачем, а при дворучном хвату допушта да на то место ослоните врх палца слабије руке. А добро дефинисан хват гарантује бољу контролу оружја.

Дугме за избацивање оквира позиционирано је на уобичајеном месту и по потреби може се пребацити на другу страну рама. Окидач има сигурносни језичак попут Глоцка, али је облик потпуно раван, у складу са тренутном модом. За разлику од потпуно вертикалних, спортских окидача, нови окидачи са равном полугом позиционирани су косо, па је нејасно шта се тиме добија. У сваком случају, окидање на Хелкету не одушевљава својом силом од 4,5 кг у просеку, али је потпуно задовољавајуће за самоодбрамбено оружје. Ход и остале особине одговарају XД моделима. Хелкет има за нијансу већу ширину од П-365, али је зато на предњем делу рама добио кратку, стандардну шину, док његовом конкуренту требају адаптер за монтажу додатне опреме или наменски развијени уређаји за конкретан модел.

Навлака је израђена на уобичајен начин, глодањем челичног откивка и добила је заштини премаз од мелонита. Такође, одређени делови унутрашњег механизма третирани су на исти начин, да би се заштитили од короозије и да би се смањило трење између појединих покретних делова. Брављење је СИГ патент, са призматичним лежиштем метка у отвору за избацивање чаура. Извлакач је спољашњи, са снажном широком канџом, која сигурно вади испаљену чауру. За проверу присуства метка у цеви служи мали кружни отвор формиран од полукружног исечка на навлаци и у основи цеви на блоку за брављење. Урези који олакшавају репетирање налазе се и на предњем делу навлаке али и са горње стране у задњем делу, тако да се навлака сигурно повлачи уназад ако користите “израелски метод” са хватом преко горње површине.

Минијатурни рефлексни нишан

Верзија са ознаком ОСП крије једно изненађење. Ова скраћеница значи Оptical Sight Pistols (пиштољи са оптичким нишаном) и доноси једну измену на навлаци. У зони испред задњег нишана, на горњој страни навлаке Хелкет ОСП има плочицу учвршћењу са два завртња. Њеним скидањем добија се могугћност да се у тој зони постави минијатурни рефлексни нишан. У понуди већ извесно време постоји више квалитетних уређаја овог типа који по димензијама савршено одговарају џепним пиштољима. Иако ово решење не делује као добра идеја за микро-компакт, поједини корисници се сигурније осећају код брзог нишањења. Јер мали пиштољ има кратку нишанску линију, која значи веће угаоне грешке.

Ипак, Хелкет има заиста добро осмишљене механичке нишане са великом луминисцентном тачком на предњем нишану (производ фирме “Аmeriglo”) и задњи нишан са дубоким усеком у облику слова “У”. Ова комбинација се добро показала при брзом нишањењу у блиске циљеве. Тестирање Хелкета на даљини од 13,5 метара показало је да даје врло уједначене групе - у просеку испод 5 цм, а са појединим типовима муниције и двоструко мање.

Са масом од око 510 грама (без муниције) и капацитетом муниције као два револвера (или као славни Броунинг ХП-35), нови, минијатурни борбени пиштољ представља моћну алатку за самодбрану или back up (помоћно) оружје, за службена лица. Цена се, у зависности од модела, креће у распону од 570 до 600 долара у САД, а с обзиром да је реч о произвођачу из Хрватске, можемо очекивати да се у догледно време појави и на нашем тржишту. Свакако заслужује пажњу оних који своје оружје свакодневно носе већи део дана, а било би лепо испробати га на стрелишту.

Како су Срби заједно са Русима испровоцирали Амере, прочитајте ОВДЕ!

Извор: kalibar. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА