Најновије

АМЕРИКА ГРЦА У ДУГОВИМА, АЛИ: Ево колико су најавили новца за "одбрану" НАТО! Завртеће Вам се у глави!

"НАТО је снажнији и агилнији него што је то био много година раније", поручио је у у Вашингтону генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг после сусрета са председником САД Доналдом Трампом.

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Он је у Белој кући рекао новинарима да НАТО има највећа појачања у колективној одбрани од краја Хладног рата и да су први пут у историји Алијансе борбене трупе распоређене на источном крилу - у балтичким земљама и у Пољској.

- Утростручили смо обим снага за брзо реаговање, модернизовали командну структуру и европски савезници и Канада сада улажу више у одбрану и купују модерну опрему - рекао је Столтенберг у одговору на питање новинара да прокоментарише недавну изјаву француског председника Емануела Макрона да је НАТО на самрти, пренео је Глас Америке.

Столтенберг је додао да је НАТО више пута показао да је, упркос унутрашњим разликама, уједињен око кључног задатка, а то је да чланице штите и бране једна другу на основу принципа - један за све и сви за једног.

- Било који покушај дистанцирања Европе од Северне Америке ослабиће трансатлантске везе и ширу Европу и због тога морамо да будемо уједињени јер је то начин да се побринемо да су наше земље и народи безбедни - поручио је генерални секретар НАТО.

Столтенберг је рекао да је с председником Трампом, између осталог, разговарао о припремама за самит НАТО у Лондону, почетком децембра, као и о већем издвајању чланица за одбрану.

- Чланице сада више улажу и до краја наредне године ће бити издвојено додатних више од 100 милијарди долара за одбрану широм Европе и Канаде. То показује да јасна порука председника Трампа има стваран утицај и то НАТО чини снажнијим - рекао је генерални секретар Алијансе.

Столтенберг се претходно у Стејт департменту састао с америчким државним секретаром Мајком Помпеом, с којим је отворио и министарски састанак земаља чланица глобалне коалиције за борбу против Исламске државе. На састанку са Помпеом је рекао да борба није готова, да је Исламска држава и даље претња, а да је ситуација у североисточној Сирији "нестабилна и тешка".

Прочитајте ОВДЕ  на шта то упозорава Путин и где се то прави нови хаос.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА