Најновије

ЋЕЛИЈЕ ЧЕКАЈУ ШИПТАРСКЕ ЗЛОЧИНЦЕ: Хаг одузима пасоше осумњиченима из ОВК!

Позиви за Хаг сада већ готово свакодневно стижу на адресе ветерана ОВК, а Самидин Џезаирин, познатији као командант Хоџа последњи је на све дужој листи оних за које су заинтересовани тамошње тужилаштво и суд.

Припадници некадашње ОВК (Фото: Јутјуб)

Како преносе медији на Косову, хашки суд у последњих месец дана, уз учестало позивање нових осумњичених, одузима путне исправе неким припадницима ОВК против којих се одраније води поступак.

Приштински медији тврде да су хашки истражитељи путовали у различита места на Косову како би пасоше одузели онима који су раније испитивани. Они додају да документа још нису одузета од високих званичника за које је Хаг такође заинтересован.

Цео ток акције тумачи се као знак да су прве оптужнице већ припремљене и да ће бити подигнуте почетком децембра. Приштински адвокат Томе Гаши оценио је да нико на Косову не би требало да се радује због тога што још није подигнута ниједна оптужница.

Он сматра да разлог није то што нема доказа, већ напротив, да тужилаштво има много чињеница, али покушава да поткрепи и најситније детаље у оптужницама.

“Специјални суд жели да детаљно испита сваки случај и верујем да након подизања оптужнице постоји велика вероватноћа да ће она бити доказана на суду. Дакле, нико неће бити задовољан оптужницама против бивших чланова ОВК. То је одлука косовског парламента, па је тако нешто било и очекивано”, рекао је Гаши.

О хапшењу оптужених, додаје се, Специјално тужилаштво ће одлучивати на основу тежине предмета, броја сведока и ризика од бекства.

Колико је познато, још нико није ухапшен по налогу из Хага, али је закон врло детаљно предвидео ту могућност. Судија за претходни поступак може да, на захтев специјализованог тужиоца, изда налоге за хапшење и довођење пред Специјализована већа.

Закон предвиђа да се особа против које је потврђена оптужница спроводи у притвор. Он се одмах обавештава о оптужбама против њега и доводи пред Специјализована већа.

Уколико није издат налог за хапшење и уколико се налази на слободи, оптужени се позива да лично или путем видео-линка присуствује првом саслушању пред Специјализованим већима.

Већа или специјализовани тужилац издају налог за хапшење или притвор када процене да постоји ризик од бекства или од уништавања доказа и утицања на сведоке. Притворски објекат налази се у близини седишта Специјализованих већа, а одлука о трајању притвора за оне који тамо доспеју преиспитиваће се свака два месеца.

Занимљива је и процедура предвиђена за укидање притвора. Оптужени се не пушта да тек тако изађе из затвора и одшета у слободу, већ се пребацује назад у земљу у којој је ухапшен или у којој живи.

Као друге мере обезбеђења присуства оптужених током трајања суђења предвиђено је пуштање на слободу уз кауцију или уз пристанак да током суђења буде на вези са хашким судом уз помоћ видео-телеконференције. Постоји и могућност кућног притвора, али и забране напуштања места боравка. На сваку пресуду оптужени или тужилаштво имају право жалбе.

Уколико је оптуженом у првостепеној пресуди изречена казна доживотног затвора, што је најтежа санкција предвиђена овим законом, оптужени има право на жалбу, не само у другом, већ и у трећем степену. Исто право има и оптужени који буде ослобођен на првом суђењу, а осуђен у жалбеном поступку.

Као и Међународни суд за бившу СФРЈ и овај хашки суд имаће такозвани резидуални механизам. Ревизије правоснажних пресуда биће могуће ако се открију нове чињенице или се испостави да је прва пресуда донета на основу лажног доказа или изјаве или кривичног дела судије или тужиоца.

Затворска казна се издржава у земљи коју одреди председник Специјализованих већа са листе држава које су изразиле спремност да на основу уговора прихвате осуђенике овог суда.

Прочитајте ОВДЕ какав је инцидент изазвао мигрант у једном београдском супермаркету.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА