Најновије

ЗАПАДНА АЛИЈАНСА У ПАНИЦИ: НАТО у страху од Кине и Русије повећава активност у космосу

НАТО се спрема да посвети више пажње космичком простору, зато што савремене војне операције све више зависе од космоса, а Алијанса страхује од технологије за борбу против сателита коју развијају Кина и Русија, пише "Шпигл".

Сателит у космосу (Фото: Јутјуб)

НАТО намерава да повећа своју активност у космичком простору, а одлука о томе требало би да буде донета на састанку шефова дипломатије земаља НАТО-а следеће седмице и на самиту лидера земаља НАТО-а почетком децембра.

На тај начин у оквиру НАТО-а космички простор ће добити исти статус као земља, ваздух, вода и сајбер-простор. Према наводима листа, то значи да ће напад на било коју чланицу НАТО-а у космосу резултирати активирањем пункта о колективној безбедности.

"Шпигл" наводи да је разлог за такав корак то што савремене војне операције све више зависе од космоса, а пре свега од употребе сателита. НАТО одавно страхује од тога да би земље попут Кине и Русије могле да разрађују системе за борбу против сателита. 

Лист наводи да на јачању војног космичког програма пре свега инсистирају САД, као и Француска. Амерички председник Доналд Трамп је чак говорио о могућем стварању засебних космичких снага САД.

Према информацијама "Шпигла", у овом тренутку у космосу је активно око 2.000 сателита. НАТО не располаже непосредно ниједним од њих, али их имају земље-чланице Алијансе.

Прочитајте ОВДЕ шта се тренутно дешава у Боливији.

rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА