Најновије

БРОЈКЕ ШОКИРАЛЕ И ЗАПАД И ИСТОК: Војска Србије има три пута више вежби са НАТО него са Русијом! (ВИДЕО)

Војска Србије је извела чак три пута више вежби са НАТО и партнерским земљама него са Русијом.

Руски систем С-400 на недавној вежби у Србији (Фото: Mod.gov.rs)

Србија је током 2019. одржала седамнаест војних вежби са другим земљама. Оне су одраз спољнополитичких приоритета прикључења Европској унији, војне неутралности, регионалне сарадње и програма Партнерство за мир.

Недавна вежба "Словенски штит" са Русијом због ПВО система С-400 и Панцир оставила је у домаћој и међународној јавности утисак о великом значају сарадње са истоком. Бројке међутим показују да Србија и даље више сарађује са НАТО и њеним чланицама. 

До краја октобра 2019. године Војска Србије је са Русијом одржала четири војне вежбе: "Словенско братство", затим вежба Западног војног округа, "Словенски штит" и "БАРС".

Са чланицама НАТО и партнерима одржано је 13 вежби: "Комшије" и "Гвоздени мачак" са Мађарском, "Аир солутион" са Румунијом, "Платинасти вук" са САД и земљама региона, "Обазриви вук" са САД, "Платинасти лав" са САД, Бугарском и Грузијом, "Шабла 2019" са Бугарском, "Балкански мостови" са земљама региона, две провере обучености за мировне мисије (са заједничким евалуаторским тимом Србије и Шпаније), једна провера за Борбену групу ЕУ Хелброк и једна провера обучености по Концепту оперативних способности НАТО. Последња у низу је сајбер вежба "Сајбер Тесла" са Националном гардом Охаја.

Најчешће и најдуже ВС последњих година сарађује са суседним земљама које су истовремено чланице НАТО и ЕУ: Мађарском, Румунијом и Бугарском као и са оружаним снагама САД.

Војска Србије је учествовала на Међународним војним играма у Русији у дисциплинама тенковски бијатлон, војни рели и снајперска граница као и на два такмичења у стрељаштву у Великој Британији у јуну и у САД у октобру.

У чему све Србија сарађује са НАТО

Србија има развијену сарадњу са НАТО у домену реформе војске, превенције корупције у систему одбране, војног образовања, уништавања и рециклаже застареле муниције као и цивилног програма Наука за мир.

У новембру је усвојен нови Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО за период од 2019. до 2021. године. Војска некадашње Србије и Црне Горе у децембру 2005. била је прва државна институција која је добила признање са запада позивом из Брисела да се прикључи програму Партнерство за мир.

Већ неколико година војска учествује у Концепту оперативних способности, односно има јединице које су опремљене и обучене у складу са НАТО стандардима. Такође, официри ВС учествују у раду НАТО команде у Напуљу у оквиру овог концепта. 

Војна делегације Србије у Бриселу има свакодневну комуникацију са представницима алијансе а посебно је интензивна са државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

Из седишта НАТО се истиче да је српска војска учествовала са НАТО експертима у обуци ирачког војног санитета.

Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) сарађује са једном од командних центара НАТО за противваздухопловну одбрану ЦАОЦ, јер је задужена за ваздужни простор Црне Горе која је чланица тог војног савеза.

НАТО у свим званичним документима где се спомиње КФОР никада не изоставља резолуцију Савета безбедности УН 1244 и Војно-технички споразум из Куманова.

Искуства других неутралних земаља

Иако је Србију тешко поредити са другим европским неутралним земљама јер реч углавном о чланицама ЕУ са високо развијеним економијама њихова сарадња са НАТО је формално и фактички слична оној какву остварује Београд. 

Балкан је заједнички именитељ за неутралне земље Европе. Све учествују у мировним мисијама ЕУ и НАТО у региону и често имају командне функције.

Аустријанац предводи ЕУ снаге у Босни и Херцеговини а његов сународник је на челу групе за логистику КФОР-а. Швајцарски официр заменик је команданта међународних снага на КиМ а његов ирски колега задужен је за безбедност команде КФОР-а у Приштини. 

Прочитајте ОВДЕ како је амерички дипломата шокирао Србију.

Извор: balkansec. net

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА