Најновије

НА СВЕ СТРАНЕ ЛЕШЕВИ, СПАСИОЦИ НИСУ МОГЛИ ДА ИЗДРЖЕ! Био је окосница развоја привреде у Србији, а све је нестало у великој трагедији (ВИДЕО)

Седамнаестог новембра 1989. године у највећој рударској несрећи у Србији, у Алексиначким рудницима, настрадао је 91 рудар. Тела погинулих рудара извлачена су са дубине од 700 метара, скоро месец дана.

Русник (Фото: pixabay. com)

Од 178 рудара који су тог јутра ушли у окно број 2 Алексиначког рудника, половина се није вратила. Љубиша Станојевић, који је са својим тимом из јаме извлачио тела настрадалих рудара, награђен је државним орденом за храброст.

"На све стране лешеви, а пре тога су се борили за живот, помоћу маски које су имали само спасиоци. Тешко, јако тешка сцена, многи од спасилаца нису могли да издрже, па су поврћали и враћали се", испричао је Љубиша Станојевић, члан спасилачког тима.

"Најмање десетак њих сам претходног дана примио на посао, упутио их шта треба да раде, како да раде, а сутрадан су већ настрадали", каже Душан Станојевић, секретар Алексиначких рудника од 1974. до 1991.

Тела погинулих рудара из јаме су извлачена 29 дана. Извештавање о овој трагедији био је велики изазов, за тек формирано дописништво РТС-а у Нишу.

Мирјана Живковић, шеф Дописништва РТС-а у Нишу у пензији, каже да је буквално месец дана редакција радила 20 сати дневно док последње тело рудара није извађено из јаме.

"Ми смо разговарали са породицама свих страдалих. Верујте, преживљавали смо њихову драму као своју личну", каже Живковић.

Са око хиљаду запослених, Алексиначки рудник био је окосница развоја привреде у овом крају.

"Свакако да је много утицао на привреду, не само на људе који су живели од рудника, њихове породице, већ и на малу привреду и фирме које су се наслањале, како из општине Алексинац, тако и из целе Србије", каже Чедомир Ракић, заменик председника Општине Алексинац.

Ово је била једна од највећих рударских несрећа у бившој Југославији, у којој је од тровања угљен-моноксидом настрадала половина прве смене рудара. Рудник је убрзо након тога затворен, а насеље Алексиначки рудници је од тада скоро потпуно пусто.

Шиптари покушали да разнесу Високе Дечане! Како је спречен терористички напад, сазнајте ОВДЕ!

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА