Најновије

РАТ НА УЛИЦАМА БАГДАДА: Демонстранти заузели мост који води ка седишту владе, још један ракетни напад! (ВИДЕО)

Антивладини демонстранти у Ираку преузели су данас контролу над трећим стратешким мостом у Багдаду, док су истовремено блокирали путеве у деловима централног и јужног Ирака зауставивши саобраћај после позива на генерални штрајк.

Протести у Багдаду (Фото: Јутјуб)

Демонстранти су преузели контролу над половином моста Ахрар преко реке Тигар, у близини утврђене тзв. Зелене зоне у којој је седиште ирачке владе.

Безбедносне снаге распоредиле су се са друге стране моста и поставиле бетонске баријере како би спречиле демонстранте да уђу у то подручје.

Зелена зона, у којој се налазе и бројне амбасаде, била је мета ракетног напада. Полицијски изворикажу да није било повређених нити штете.

Зона је гађана и 30. октобра када су две ракете пале на 50 метара од капије америчке амбасаде.

Иначе, најмање 320 људи је убијено, а хиљаде рањено откад су почели немири у главном граду Ирака и већини шиитских јужних провинција 1. октобра.

На десетине хиљада људи изашле су на улице због, како кажу, широке корупције, недостатка посла и лошег стандарда упркос нафтном богатству у тој земљи.

Мостови који воде према Зеленој зони били су често поприште сукоба, а демонстранти су накратко преузимали контролу над њима.

Двоје људи је рањено када су снаге безбедности испалиле сузавац у познатој багдадској улици Рашид.

У јужном лучком граду Басри и у градовима попут Насириа, Амара и Кута, демонстранти постављају запаљене гуме како би затворили путеве задржавајући људе да доду на своја радна места.

У деловима Багдада демонстранти су седели насред улица како би спречили суграђане да доду на своја радна места, а блокирали су и улице мотоциклима.

"Неће бити отворене канцеларије док се не уклони последња корумпирана особа", рекао је један демонстрант.

Блокаде путева делимично су одговор на позив утицајног шиитског свештеника Муктада ал Садра о добровољном штрајку како би се одржао притисак на политичаре.

Прочитајте ОВДЕ  ко је то “дух пустиње”?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА