Најновије

Трифуновић: Европа нам окренула леђа! Вучић има четири кеца у рукама, а не игра преферанс

"Мислим да Европска унија (ЕУ) у овом тренутку ништа не може да промени, али и да нам је окренула леђа", сматра председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић, док председник Левице Србије Борко Стефановић оцењује да разговори у Парламенту, под покровитељством ЕУ, представљају фингирани дијалог који је потребан само Александру Вучићу.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

"Он у ствари све време прича о изборној кампањи. И они када дођу из ЕУ исто размишљају о изборној кампањи. А нас изборна кампања савршено не интересује. Потпуно нам је ирелевантно шта ће Вучић да дозволи током 45 дана кампање за лажне изборе", објашњава Стефановић.

Он је у поручио да је Србији потребна темељна промена система, што подразумева девет месеци "чишћења", одстрањивања насиља, уцена и недостатка медијских слобода.

Све то, уверен је Стефановић, може се урадити применом налаза експертске групе, и уз гаранције које би обезбедила прелазна изборна влада, пошто се, по њему, Вучићу не може веровати.

Стефановић уважава саговорнике из Европе и са њима увек има квалитетан и отворен разговор, али они понављају како би требало да се иде у институције и да је парламент место на којем се размењују аргументи и дају предлози.

"Ми им кажемо, 'слажемо се, али ми немамо парламент, ми немамо институције, немамо слободне медије. Изађите из вашег менталног стања 'уређене Данске' и схватите да је ово отета држава. Ово је напредњачка прћија и приватно власништво Александра Вучића", тврди Стефановић.

С друге стране, Трифуновић подсећа да се од писма које је Покрет слободних грађана летос упутио изасланику Европског палрамента Дејвиду Мекалистеру, али ни од обећања власти која је потписао Небојша Стефановић,- ништа није десило или променило.

"Ми смо у овом тренутку ближи бојкоту него било чему другом", напоменуо је он.

Вучић има четири кеца у рукама, а не игра преферанс

Према Трифуновићевој оцени, Вучића не занимају никакви разговори, јер има четири кеца у рукама, а не игра преферанс, игру коју играју остали актери на политичкој сцени.

"Од њега се тражи потпис за тзв. Косово, и он вероватно каже - 'ако хоћете да то урадим, урадићу овако'", сматра Трифуновић.

И Стефановић мисли да Вучић неће ништа да мења или прихвата, али предвиђа да ће једном и хтети и морати. По њему, на грађанима је да изврше ванинституционални притисак, како би се то десило и како би Србија најзад била враћена из "напредњачких чељусти" и доведена у нормално стање. После узбуњивача из Крушика, он очекује да се јаве и други људи из јавних предузећа који тренутно седе и само контролишу једни друге. Тако ће се, прогнозира Стефановић, срушити пирамида зла, насиља и Вучићевих лажи.

Према његовом ставу, алтернатива је да људи из беса и недостатка перспективе изађу на улице, али да се притом сачува мир.

"Нико у Србији не жели било какве сукобе, али је исто тако јасно да, гдегод да одем у Србији, сви прилазе и говоре 'ови неће мирно предати власт'. То је јако опасно", упозорио је Стефановић.

Како је објаснио, "грађани Србије верују да Вучић неће предати власт, а он верује да осим власти, нема слободан и нормалан живот. Та комбинација два става је опасна".

За разлику од њега, Трифуновић не верује у могућност промена на улици, јер смо, како каже, јако инертни и за тим уопште нема воље, иако смо сви вероватно "кратки са живцима".

Прочитајте ОВДЕ да ли ће бити одложени избори у Србији.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА