Најновије

ЛУКАВИ ЕРДОГАН: Русија ће помоћи Турској да заврши свој авион 5. генерације који ће заменити Ф-35! (ВИДЕО)

Пре посете турског председника Ердогана Вашингтону амерички, турски, чак и руски медији су објавили вест да је Анкара у војно-техничкој сарадњи с Русијом „узела малу паузу“, како би турска и америчка страна покушали да се договоре око куповине састава Патриот и враћања Турске у пројект Ф-35. Међутим, захтеви америчке управе су били превелики.

Турски авион 5. генерације (Фото: Јутјуб, комп симулација)

Тражили су да Турска не користи саставе С-400 и да не уговара нову набаву руског оружја. Трамп је, наводно, понудио Турској уговоре вредне чак 100 милијарди долара, иако није јасно с којим пројектима и којим новцем, обзиром да се САД боре с прорачунским мањком, растућим дугом и немогућности да подмире губитке фармерима због штете настале с робом која је требала да буде продата Кини.

Након неуспелог путовања у САД, Русија је Турској, осим састава С-400, понудила помоћ у довршетку турског авиона пете генерације ТФ-Икс.

„Русија би с властитим технологијама и знањем могла да помогне Турској у реализацији турског борбеног авиона пете генерације“, на изложби у Дубаију је рекао Дмитриј Шугајев, директор руске Федералне службе за техничко-војну сарадњу.

“Нашим турским партнерима у овом сектору имамо шта да понудимо. И то са стајалишта различитих састава. Имали смо сјајне резултате. Можемо им озбиљно помоћи”, рекао је Дмитриј Шугаев на Дубаи Аир Шоуу, који од 17. до 21. новембра траје уз учешће 1200 учесника из 63 земље.

Испорука најновијих руских састава противваздушне одбране С-400, која је изазвала кризу у односима Турске и Сједињених Држава, започела је средином августа. Према турском председнику Тајипу Ердогану, С-400 ће у потпуности бити оперативан у априлу 2020. Вашингтон је затражио отказивање споразума у замену за продају америчких састава Патриот, претећи да ће одгодити или чак отказати продају најновијих авиона Ф-35 Турској, те да ће Анкари наметнути санкције у складу са Законом о борби против америчких противника путем санкција.

Укратко, Анкара је одбила да учини тражене уступке.

Уговор о продаји С-400 Саудијској Арабији

Русија и Саудијска Арабија потписале су  уговор о испоруци противваздушног ракетног састава С-400 још 2017. године и сада траже услове за његово спровођење. 

То је за агенцију Спутњик известила службена представница Савезне службе за војно-техничку сарадњу Марија Воробијева.

“2017. године потписан је уговор са Саудијском Арабијом за снабдевање саставима С-400 Тријумф”, рекла је Воробијева агенцији за време сајма у Дубаију.

Додала је да се с партнерима тренутно разговара о међусобно прихватљивим условима за реализацију овог уговора.

Прочитајте ОВДЕ  да ли су ипак и како Руси ипак охладили Турке.

Извор: logicno. com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА