Најновије

СКАНДАЛ! ДИРЕКТОР БИХАЋКЕ БОЛНИЦЕ: Мртви мигранти нам блокирају рад! (ВИДЕО)

Влада Федерације БиХ 20. јуна је донела одлуку о додељивању четири милиона марака Унско-санском кантону за ублажавање последица мигранте кризе, а од тога је прерасподелом 1,8 милиона КМ припало Кантоналној болници „Др. Ирфан Љубијанкић“, сазнаје Дневни аваз.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

"Средства се утврђују за потребе здравства и успостављање повољног стања безбедности у Унско-санском кантону на основу Закључка Парламента Федерације БиХ", наведено је у Одлуци Владе ФБиХ.

С друге стране, бихаћка болница кубури са свим – од опреме до набавке лекова и свих других помагала. С правом се поставља питање на шта је утрошен новац додељен овој здравственој установи пре неколико месеци.

Јер, мигранти и даље немају адекватну здравствену заштиту, и даље се пате и нису збринути. Болница прима само хитне случајеве, и то када дође до међусобних обрачуна ножевима и разним другим бодежима.

Вршилац дужности директора Хајрудин Хавић каже да је компликовано објаснити на шта су потрошили новац, односно на шта ће тек утрошити.

"Новац још није потрошен. Део ће бити утрошен на добављаче, а други на пројекте углавном започетих радова. Имамо и правоснажне пресуде по којима људима морамо исплатити новац, да нас не би блокирали", каже Хавић.

Објашњавајући како ће потрошити додељени њовац, Хавић тврди: "Имам проблем када примим три мигранта на Патологију и који ми блокирају фрижидер на 35 или 40 дана, а имам девет места. Онда морам расписати тендер и опремити Патологију, проширити капацитете да бих могао функционисати, а нико ме не пита што нисам могао да платим лекове".

Познато је да мигранти већ сада у Кантоналну болницу имају приступ само ако су тешко повређени или ако болују од неке заразне болести те се онда смештају под надзор лекара ове установе, како не би дошло до епидемије.

Такође, познато је и да лекари Дома здравља Бихаћ уторком и петком одлазе у амбуланту у селу Заваље, где лече најугроженије случајеве из кампа Вучјак по два сата оба дана.

Међутим, наспрам 2.000 миграната колико их у сваком тренутку борави у овом прихватном центру, то је кап у мору.

"Кад ми човек не испоручи реагенсе, нема рада ни за мигранте ни за домицилно становништво. А мене што се тиче, ја радије нећу никако примити мигранте у болницу како бих домицилно становништво примио. Због њих постојимо", каже на крају Хавић.

Прочитајте ОВДЕ   зашто се Босанцима смеје цео свет.

Извор: avaz. ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА