Најновије

У НОВОЈ ЕРИ НАОРУЖАВАЊА МОСКВА УБЕДЉИВО ВОДИ! Руска војна индустрија на прагу усвајања перспективне тенковске ракете „Сокол-В“ (ФОТО)

Ракета 3УБК25 „Сокол-В“ ће бити опремљена самонавођеном пасивном бојевом главом која ће омогућити принцип дејства „испали и заборави“. Ракета које ће се испаљивати из тенковске цеви. имаће могућност промене трајекторије свог лета по курсу и висини. Ово ће јој омогућити, да у завршној фази лета изведе маневар окомитог обрушавања на захваћени циљ, и удар у његову горњу пројекцију, где је по правилу тенк најслабије заштићен. У основи представља далеко разорнији и далекометнији тенковски аналог америчком противоклопном систему „Javelin“.

Руски тенк (Фото: mil. ru)

У блиском временском периоду, очекује се улазак у завршну етапу развоја новог навођеног пројектила које ће употребљавати савремени руски тенкови, као што је нпр. Т-14 „Армата“. Комплекс новог наоружања је добио име 3УБК25 „Сокол-В“. Његово увођење у наоружање ће осетно да повећа тактичку предност руских тенкова у односу на своју конкуренцију-преноси интернет портал anna-news.

Конструкторски биро Нудељмана се спрема да тестира нови тип тенковске муниције која ће бити опремљена самоновађеном пасивном бојевом главом (ГСН). Комплетно тестирање ће бити реализовано на војном полигону Смолино. Планирано је да се током тестирања употреби 25 ракета 3УБК25 које ће бити опремљене стандардним бојевим пуњењем укључујући и горе поменуту самонавођену пасивну главу. Поред бојеве ракете биће употребљено и 46 пројектила који ће бити опремљени са инерцијалним навигационим системом, без бојевог пуњења и ГСН. Планирано је да у тесту учествује основни борбени тенк Т-80 који ће испаљивати ове ракете.

Уколико све прође у најбољем реду, за очекивати да је ова перспективна муниција замени оперативни тенковски навођени пројектил који носи ознаку „Кобра“. 3УБК25 „Сокол-В“ ће бити у арсеналу муниције коју ће употребљавати тенк Т-14 „Армата“, међутим њега ће моћи да користе и тенкови који се сада налазе у наоружању руске армије.

Самонавођена пасивна бојева глава која ће бити есенцијални елемент ове муниције, омогућиће прецизан погодак у циљ без активног управљања од стране нишанџије-оператера који је до сада морао кончаницу свог нишана стално да држи на мети, све док пројектил не удари у њу. Дакле оружје ће функционисати по принципу „испали и заборави“. Међутим, веома је важан и његов начин дејства који ће руским тенковима омогућити озбиљну предност на бојном пољу.

Наиме, 3УБК25 „Сокол-В“ ће имати могућност промене своје трајекторије у завршној фази лета. Претпоставке су да ће се његов удар концентрисати на горњу пројекцију тенка, где је оклопна заштита најслабија. Ово је од посебног значаја у борби против основних борбених тенкова западног порекла, који су заштићени изузетно масивним вишеслојним оклопом, које је посебно концентрисан у фронталној равни тенка и на његовох куполи. Дакле, усвајање нове муниције са оваквим карактеристикама ће у хипотетичком сукобу дати озбиљну предност руским тенковима у односу на своје западне аналоге.

Нова муниција ће поред основног принципа њене примене „испали и заборави“ омогућити борбу са непријатељем са којим није остварен визуелни контакт, где ГСН самостално одређује координате циља у неколико спектралних дијапазона рада. Перспективна муниција 3УБК25 „Сокол-В“ ће се поред земаљских циљева употребљавати и против нисколетећих ваздушних објеката.

О новом уређају за обарање беспилотних летелица прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА