Најновије

ОШТРА РЕАКЦИЈА МИЛОША ЈОВАНОВИЋА: Најављена промена Закона о референдуму корак ка признању независности тзв. Косова

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић саопштио је да је најављено доношење новог Закона о референдуму и народној иницијативи у функцији планиране промене Устава и "завршног чина издаје државних интереса признањем сецесије тзв. Косова".

Милош Јовановић (Фото: Јутјуб)

Јовановић, који је и члан Председништва покрета Метла 2020, оштро се успротивио усвајању новог Закона.

"Буде ли предложени Закон усвојен у Народној скупштини, све странке владајуће већине ће се дефинитивно самоодредити као антидржавне, антинационалне и недемократске", навео је лидер ДСС.

Наводећи да је апсолутно неприхватљиво укидање актуелног решења, које предвиђа да је референдум успешан уколико више од половине грађана изађе на гласање, Јовановић каже да се на тај начин обесмишљава референдум као форма непосредног учешћа грађана у доношењу најважнијих одлука, као што су промена граница Србије и промена Устава.

"Образложење предлагача Нацрта закона о референдуму и народној иницијативи да се услов натполовичне излазности брише како би се нови закон ускладио са Уставом - једноставно не стоји. Устав не прописује потребан број изашлих гласача да би референдум био пуноважан, већ само назначава да се одлука доноси већином изашлих бирача", истакао је Јовановић.

Прочитајте ОВДЕ зашто српске власти планирају да промене Закон о референдуму.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА