Најновије

РУСИЈА ИМА 4 СЛАБЕ ТАЧКЕ, ЕВО И КОЈЕ СУ! Кинеска агенција објавила анализу ситуације у Руској Федерацији!

Русија је једна од три најјаче светске силе, посебно због застрашујуће војне моћи и огромне територије, међутим, упркос томе, има неколико озбиљних слабости, објавила је у својој анализи највећа онлајн кинеска новинска агенција Соху.

Дан победе у Русији (Фото: Јутјуб)

1. Становништво

Проблем становништва у Русији се одувек осећао. Током Другог светског рата, Совјетски Савез је на фронту изгубио 20 милиона мушкараца, што је довело до велике неравнотеже женског становништва према мушком. Настала је ситуација са недостатком радне снаге, а Русија се до сада није у потпуности опоравила.

У време СССР-а, број становника Совјетске заједнице износио је 280 милиона људи, што је много више него у Сједињеним Државама у истом периоду. Након распада Совјетског Савеза, руско становништво се одједном преполовило и једва је достигло 140 милиона људи.

Русија је у још већем очају због невољности младих да рађају децу, што доводи до ниског наталитета. Као резултат тога, у 30 година након распада СССР-а, руско становништво је још увек 140 милиона људи, или чак нешто мање него за време распада Совјетског Савеза.

Мао Цедунг је једном рекао: "Што више људи, то више снаге." Површина Русије је 17,07 милиона квадратних километара, а становништво 140 милиона људи, што није статус светске силе, оцењује кинеска агенција.

2. Мултинационално друштво

Русија је мултинационална и мултикултурална држава. Има 194 националности, а Руси чине 80%. То је створило потешкоц́е у управљању народима који живе у Русији.

Многе националне мањине у Русији су народи придружени у модерно доба који немају осећај о културној повезаности са Русијом. Националним мањинама остаје само да, под утицајем грубе војне силе, признају доминацију Руса. Поред тога, већина Руса су православни хришћани, али неке мањине које живе у Русији, рецимо Чеченци, су исламске вероисповести. Верске разлике представљају скривену претњу унутрашњој стабилности Русије, закључује кинеска агенција.

3. Економски проблеми

За време Совјетског Савеза, економија је имала један „недостатак“: тешка индустрија и војна индустрија брзо су се развијале, док су лака индустрија и пољопривреда далеко заостајали. То је довело до високог БДП-а, али животни стандард је био осредњи, што је био један од разлога распада Совјетског Савеза.

Након распада СССР-а, „недостаци“ руске економије су у одређеној мери отклоњени, али велики проблеми и даље постоје. Након што су се производи тешке индустрије почели лоше продавати на међународном тржишту, Русија је постепено постала земља која живи од продаје нафте.

Упркос чињеници да је територија Русије огромна, њен географски положај није најприкладнији, јер се налази на северним географским ширинама. Зиме су хладне и дуге, а отуда и високи трошкови производње енергије, оцењује Сохо.

Поред тога, у спољној трговини Русија на сваки начин избегава главне међународне трговинске путеве, што додатно усложњава њен економски развој. Када се окренемо руској историји, може се приметити да је успела да задржи велика пространства, али не и да правилно управља и обезбеди економски развој.

У новој историји, Русија је земља која је брзо проширила своју територију, а данас је највећа земља на свету. Међутим, никада није била заиста богата. У светском окружењу данас, када економија постаје све важнија, Русија је са својим слабим економским развојем, осуђена на неуспех, сматрају КИнези.

4. Тешка међународна ситуација

1. САД

Русија је главни непријатељ Сједињених Држава. Сједињене Државе, иако остају хегемонске, сигурно ће вршити притисак на Русију.

2. Земље западне Европе

Доминација Русије у Европи не може се дозволити, а осим тога, све земље Западне Европе осетиле су ужас совјетског периода.

3. Земље Источне Европе

Кроз историју је већина земаља Источне Европе осетила агресију Русије, а у тим земљама нема позитивних емоција повезаних с тим.

4. Земље Блиског Истока

У ратовима на Блиском Истоку подршка руских савезника није довољна и многе земље су у срцу незадовољне својим савезником. Резимирајући, можемо рећи да је Русија светска сила, али истовремено има и слабости: демографске проблеме, економске потешкоће, немогућност развоја економије, тешку међународну ситуацију.

Прочитајте ОВДЕ  зашто су ово кључни дани за Трампов импичмент.

Извор: Информер/ sohu. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА