Најновије

АМЕРИКАНЦИ СЕ ХВАЛЕ! Остварили смо велики напредак у борби против тероризма! Највећа претња су и даље ал-Каида, Иран...

САД и њихови партнери остварили су велики напредак у борби против међународних терористичких организација у 2018, наводи се у годишњем извеšтају Стејт департмента о борби против тероризма.

Припадници ал-Каиде (Фото: Јутјуб)

Како се истиче у извештају, заједнички је ослобођена скоро цела територија коју је Исламска држава раније држала у Сирији и Ираку, односно површина од око 110.000 квадратних километара, а 7,7 милиона мушкараца, жена и деце ослобођено је од бруталне владавине Исламске државе. Тако је отворен пут за коначно уништење такозваног "калифата" 2019.

Истовремено, САД и партнери су наставили прогон ал-Каиде у свету, а САД примениле максимални притисак на Иран да би се спречилиа подршка тероризму. Значајно су проширене санкције иранским државним актерима и њиховим сарадницима, а створена је и јача међународна политичка воља да би се сузбиле те претње.

Упркос успесима, ситуација је 2018. и даље била сложена, наводи се у извештају. Иако је Исламска држава изгубила скоро целу физичку територију, група је успела да се адаптира, посебно кроз покушаје да инспирише и манипулише своје следбенике путем интернета. Током прошле године, глобално присуство Исламске државе је еволуирало због сродних мрежа и група које су вршиле нападе на Блиском истоку, јужној и источној Азији и Африци. Уз то, окорели терористи из ратне зоне у Сирији и Ираку враћали су се кућама или упутили у треће земље, где од њих прети нова опасност.

Сиријске демократске снаге, партнер САД, прошле године су заробиле стотине бораца ИД. САД су желеле да буду пример и одржавале су суђења америцким држављанима, који су се борили са терористима у иностранству. У медувремену, домаћи терористи, које је инспирисала идеологија Исламске државе, планирали су и извршили нападе на такозване "меке мете", укључујући хотеле, ресторане, стадионе и друга јавна места. Напад на божићну пијацу у Страсбуру у Француској, извржен у децембру 2018, у којем је убијено троје људи, а рањено 12, показао је способност домаћих терориста да изврше удар у срцу Западне Европе, констатује Стејт департмент.

Иран је и даље највећи светски спонзор тероризма, истиче се у извештају и додаје да је режим у Техерану трошио скоро милијарду долара сваке године да би подржао терористичке групе, које се боре за његове циљеве и шире малигни утицај широм света. Техеран финансира међународне терористичке групе као што су Хезболах, Хамас и палестински Исламски џихад. Иран ради и на сопственим терористичким заверама широм света, а посебно у Европи, наводи се у извештају.

У документу се истиче да су ал-Каида и њени регионални огранци и даље претња Сједињеним Државама, њиховим партнерима, савезницима и интересима, јер пошто је Исламска држава претрпела губитке, ал-Каида жели да се поново позиционира као предводница глобалног џихадистичког покрета.

У октобру, Бела кућа је објавила Националну стратегију борбе против тероризма, прву од 2011. У њој је наглашена потреба да се одговори на широк спектар терористичких претњи са којима се земља суочава, укључујући ИД, ал-Каиду и групе које подржава Иран. Истиче се да су САД наставиле напоре да сузбијају финансирање тероризма, као и да ограничавање кретања и путовања терориста остаје велики приоритет.

Прочитајте ОВДЕ како је Доналд Трамп успео да подели Америку.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА