Најновије

ЗАР СЕ НИСУ ПОВУКЛИ? САД планира да успостави нову базу у источном Деир Ез Зору! Сазнајте све детаље!

Сједињене Државе би могле да планирају да успоставе нову базу на бившем сиријском месту противваздушне одбране у источној покрајини Деир Ез Зор, објавио је 2. новембра блог Деир Ез Зор 24.

Деир Ез Зор (Фото: Јутјуб/Правда)

Локални извор рекао је про-опозиционом блогу да је конвој америчких трупа, укључујући саветнике и званичнике, посетио базу 113. бригаде противваздушне одбране у северном Деир Еззору и прикупио информације и фотографије.

"Информације које круже насељем Деир Ез Зор, који је под контролом Сиријских демократских снага (СДФ) и Међународне коалиције, говоре да Американци намеравају претворити 113. бригаду у нову америчку базу", цитирао је Деир Ез Зор 24 извор који каже.

База 113. бригаде била је једно од највећих налазишта Сиријских арапских снага ваздушне одбране на североистоку Сирије. Неколико совјетских система противваздушне одбране СА-6 и Шилка самоходни, радарско навођени противавионски оружни системи (СПААГ) били су постављени тамо.

Године 2013., базу су напале и заузеле заједничке снаге Слободне сиријске војске (ФСА) и огранак Ал-Каиде у Сирији, Фронт ал-Нусра.

Успостављање нове америчке базе у Деир Ез Зору чини се као додатак новој политици Вашингтона на североистоку Сирије, која се заснива на контроли нафтних поља разрушених ратом.

Аутомобил бомба експлодирао је 2. новембра у окупираном граду Тел Абијад на северу села Рака, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР). ПрочитајтеОВДЕ  све детаље. Погледајте видео.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА