Најновије

ЕВО КОЛИКО СЕ АМЕРИ ПЛАШЕ С-400 И С-500: За уништавање руских ПВО система формирали посебну армију! (ВИДЕО)

САД су формирале нову јединицу, такозвану 16. ваздушну армију, чији је главни циљ уништење руских система противваздушне одбране С 400, као и најновијег С-500, али експерти истичу да ће се њене активности сводити само на прикупљање обавештајних података.

С 400 (Фото: Јутјуб)

У рад ове војне дивизије укључен је велики број обавештајних служби, а Американци су разрадили и детаљан план дејства. За прикупљање података о положају руских ПВО система и њиховим слабостима биће задужене обавештајна јединица Сајбер-команде и Државна безбедносна агенција. Предвиђањем могућих руских одговора бавиће се 363. обавештајна јединица, док ће 55. јединица прикупљати податке о тактикама, методама и процедурама руских ПВО система, пре свега С-400 и С-500. Све ове информације предаваће се америчким офанзивним снагама. Кроз рад обавештајних служби, САД првенствено настоје да открију начин деловања руских система.

САД би могле да сустигну Русију

Војни експерт Иван Коновалов сматра да су сазнања америчких војних обавештајних служби о руским противракетним и противваздушним системима ограничена. Према његовим речима, постоје системи дугог домета С-300 и С-400, средњег домета „Витез“ и кратког домета „Тор“ и „Панцир“, који покривају све стратешке области у Русији, како војне, тако и индустријске, што значи да ће на било којој висини свака акција противника бити пресечена.

„Американци се надају да имају комплексно решење. Они верују да ће њихова армија сајбер-нападима онеспособити руске ПВО системе, а да ће потом употребом ракетног наоружање, не улазећи у зону дејства, уништити те исте системе. Међутим, та тактика је спорна“, рекао је Коновалов.

Како објашњава, С-400 има велики домет, а поред тога, Русија има високо развијене системе за електронско ратовање, који могу да утичу на беспилотне летелице, ловце, бомбардере, као и на ракетно наоружање.

„Американци се нису посебно бавили системима за електронско ратовање, имају добре системе за космичко извиђање, али се цела њихова акција своди на праћење и прикупљање података. САД заправо немају адекватан и потпун одговор на руске ПВО системе“, рекао је Коновалов.

Руски експерти истичу да би САД могле да сустигну Русију у овој области за 5 до 10 година, ако би руски Војно-индустријски комплекс обуставио усавршавање противваздушних и противракетних система. Међутим, већ је развијен нови систем С-500 „Прометеј“, а С-400 се унапређује.

Американци желе да спрече губитак монополског положаја

Шеф Центра за истраживање проблема националне безбедности, пуковник у пензији Александар Жилин сматра да је реч о борби за тржиште оружја, где се, из америчке перспективе, конкуренција не заснива на принципу квалитет-цена, већ на томе „ко јаче заврне руку потенцијалним купцима“.

„САД су увек доминирале на тржишту оружја, приморавајући своје савезнике, који су заправо таоци америчке политике, да купују њихово оружје. А данас једна од земаља-чланица НАТО-а купује руски С-400, док су Индија, па чак и Саудијска Арабија, такође изразиле жељу да поседују руске ПВО системе“, рекао је Жилин.
Провокацијама, дезинформацијама и грандиозним плановима, Американци желе да спрече губитак монополског положаја у трговини оружјем, чак и у оним државама које контролишу.

Жилин додаје да руски ПВО системи обесмишљавају америчку војну доктрину:

„Америчка армија није намењена за заштиту сопствених територија. У војној доктрини САД су ’црно на бело‘ написани сви задаци америчке војске, која је чисто интервенционистичка, односно усмерена на војна дејства на туђим, страним територијама. Међутим, руски ПВО системи отежавају или чак спречавају могућност за примену авијације, што Американцима представља велики проблем.“

Према речима стручњака, једно је „пи-ар кампања“ , а друго руско оружје које је поуздано, ефикасно и проверено у реалним околностима.

Турска се неће одрећи С-400. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА