Најновије

Шапић преломио, излази на изборе

Лидер Српског патриотског савеза Александар Шапић је преломио и дефинитивно излази на ванредне парламентарне изборе који ће се одржати крајем марта.

Шапић (Фото: Јутјуб)

Шапић је тако практично први опозиционар који је донео одлуку да, поред локалних, учествује и на парламентарним изборима. Извор близак председнику општине Нови Београд каже да је месецима уназад Шапић размишљао о томе шта му је паметно да уради, да је разговарао са сарадницима и да одлука није нимало лако донета.

- Разговори су трајали дуго, све до прошлог четвртка, када је коначно преломио и рекао да иде на изборе. О свему томе обавестио је тек неколико најближих људи - каже саговорник.

Шапић је разговарао са сарадницима, али и са кандидатима који би се могли наћи на листи његових потенцијалних посланика. Иако је првобитна идеја била да о изласку на изборе одлучи када они буду расписани, проценио је да би тако изгубио доста времена за припрему кампање и позиционирање на политичкој сцени.

- Хтео је да буде први који ће јасно рећи да излази на изборе, зато је и пожурио како на њега не би утицале евентуалне одлуке других политичких субјеката - открива извор.

Пре него што је одлучио да изађе на изборе, лидер СПАС-а водио је озбиљне разговоре са Демократском странком Србије, али они нису уродили плодом и након неколико недеља, Шапић је  рекао да од договора о заједничком наступу на парламентарним изборима нема ништа, али да са Милошем Јовановићем и ДСС-ом остаје у коректним односима.

Пре само две недеље у интервјуу Шапић је рекао да је известан излазак на новобеоградске изборе, као и на локалне изборе у још неким београдским, али и у општинама у Србији где процени да може да направи добар резултат.

На констатацију да се из последњих изјава може закључити да је у том тренутку био ближи одлуци да одустане него да изађе на парламентарне изборе, рекао је:

- Нисам ни ближе ни даље било какве одлуке него пре пар месеци. Или вас је утисак тада варао или вас сад вара, али свакако вас је негде преварио.

И био је у праву.

Последње истраживање агенције Фактор плус каже да Шапић и СПАС имају 4,1 одсто и да су најближи цензусу, изнад којег су у овом тренутку Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Покрет слободних грађана у коалицији са Странком модерне Србије, уколико одлуче да изађу на изборе.

Српска напредна странка није на власти у пет општина - Параћин, Шабац, Стари град, Чајетина и Нови Београд. Ако се погледају резултати локалних избора из 2016. године, види се да је Шапић у својој општини освојио око 40.000 гласова, што је више него победници у све четири преостале општине. Уз то, Шапић је појединачно друга по снази политичка опција у Београду. На изборима за Град Београд, он је освојио око девет одсто гласова или близу 74.000.

Фактор плус: Грађани против бојкота

Одлуку о изласку на изборе или бојкоту у наредном периоду требало би дефинитивно да донесу и остале странке. Иначе, како је објавила агенција Фактор плус, више од 60 одсто грађана од оних који иначе излазе на изборе није за бојкот и тврди да ће изаћи на гласање, док је "за" 14 одсто и они сигурно неће на биралишта. Њих 12 одсто подржава бојкот, али још није донело одлуку хоће ли гласати, док 11 процената није дало одговор.

Бивши министар добио два милиона долара за признавање независности Косова? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА