Најновије

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ПУКАО! Ректорка о докторату Малог: Рад је проглашен плагијатом! Одлука је коначна

Одлука Одбора за професионалну етику да постоје елементи академске нечеститости у издради докторске дисертације министра финансија Синише Малог је коначна и представља став Универзитета, рекла је ректорка Универзитета у Београду (БУ) Иванка Поповић.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

Она је навела да је у овом случају дошло до плагирања, односно до „предузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења“.

Раније данас Одбор за професионалну етику БУ донео је одлуку да се поништи одлука Наставно-научног већа ФОН-а и једногласно утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације. 

Ректорка Поповић је за РТС навела да је Одбор за професионалну етику дао налог да се поступи по одговарајућем правилнику и да ће у складу с тим и докторат Малог бити поништен.

“Знање је вредност коју морамо да штитимо и академска честитост је везана за поштовање ауторских права других. У овом случају је дошло до непоштовања ауторских права других и по том основу је Одбор за професионалну етику донео своју одлуку”, рекла је ректорка.

На питање да ли то значи да је рад проглашен плагијатом, ректорка је одговорила: „Тако је”.

„То се сада обрађује према нашим правилницима и по поступку који влада на Универзитету. За који дан ће бити објављено коначно решење за образложењем одлуке. У сваком случају Сенат ће бити обавештен шта су даљи кораци”, истиче она.

Ректорка Поповић додаје да ће даљи кораци довести до тога да ће се поништити докторска дисертација.

„То је мера која је праћена јавним оглашавањем да је тај корак учињен”, навела је Поповић и појаснила да се то оглашава на седницама Универзитета и факултета.

Нагласила је да је одлука Одбора коначна и да је то стручно тело Универзитета, што значи да је то аутоматски и став Универзитета у Београду. Појаснила је да је Синиша Мали 2011. одбранио тезу и да није промовисан у доктора наука.

„Диплома постоји, није уручена, ни не може бити уручена после ове одлуке Одбора за професионалну етику", истакла је Иванка Поповић.

Универзитет у Београду саопштио је данас да је једногласно утврђено постојање неакадемског понашања Синише Малог приликом израде докторске дисертације „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и остварени резултати у Србији“. Он је дисертацију одбранио на Факултету организационих наука 2013. године.

„Именовани је у делу дисертације дословно преузимао текстове односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења имена тих аутора“, пише у саопштењу БУ.

Члан 22 Кодекса професионалне етике, на који се позвао Одбор за професионалну етику, носи назив „плагирање“ и у њему се прецизира шта све оно подразумева.

Мали: Знам да то нисам урадио

Министар финансија Синиша Мали данас је одбио да одговара на питања о одлуци Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду да је његов докторат плагијат.

Мали је, како преноси РТС, рекао је да је за њега данас тема Предлог буџета за 2020.годину и додао да ће о докторату говорити у наредним данима.

„Знам колико знам, знам да то нисам урадио, а то што неком ова тема значи из политичких разлога, то не могу ни да коментаришем. У сваком случају у наредних неколико дана ћу се обратити и на ту тему, а сада, да будем искрен, интересује ме буџет Србије и да се позабавим оним за шта сам плаћен од грађана Србије", рекао је Мали, а преноси РТС.

Мали је у неколико наврата раније изјавио да се нада да ће Одбор за професионалну етику имати довољно снаге да донесе објективну одлуку о његовом докторату, без, како је навео, притиска опозиције. Он је рекао и да би „после свега шта је прошао најрадије поцепао докторат“.

Прочитајте ОВДЕ да ли ће Бели Прелетачевић изаћи на изборе.

Извор: РТС, Инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА