Најновије

ПОЧЕО РАТ РУСА И АМЕРА ЗА СРБИЈУ! Шпијунска афера доказ дешавања крупних ствари у нашој земљи

На територији наше земље започет је жестоки рат обавештајних служби највећих светских сила. Најбољи знак да се дешавају крупне, а можда и судбоносне ствари које би могле да утичу на будућност Србије јесте шпијунска афера у чијем средишту су руски дипломата и припадник војне обавештајне службе ГРУ, за кога се верује да је Георгиј Клебан. Он је снимљен како у замену за поверљиве информације даје новац човеку, наводно српском официру.

Шпијунска афера (Фото: Јутјуб)

Иако се не зна када је снимак о шпијунској афери настао, он је објављен пре три-четири дана на „јутјубу“, а његову аутентичност јуче је потврдила и БИА. Недвосмислено је да се на њему налази руски обавештајац Клебан, а када је реч о другој особи са снимка, за кога су медији објавили да је српски агент, у БИА кажу да на том случају интензивно раде ВБА и све остале безбедносне службе, како би сви релевантни подаци бити поступни државном врху, са председником Вучићем на челу.

На поменутом снимку види се сусрет двојице мушкараца у Земуну, а једном од њих је лице замагљено, а за њега се тврди да је српски званичник. Снимак показује да су се двојица мушкараца сусрели на паркингу, где се налази аутомобил српског официра, потом како седе у оближњем кафеу. Оно што је најважније на снимку је да њих двојица размењују кесе, а на крају снимка се види како српски официр из кесе вади флашу пића и новац у коверти, који пребројава у свом аутомобилу.

- Снимак који се појавио симптоматичан је утолико што се појавио у време када бројне афере потресају Србију и као да је неко имао готов снимак који је требало пустити. Вероватно је настао из неких контраобавештајних послова које су обављале неке службе на нашој територији - поручио је  Божа Спасић, бивши припадник СДБ-а.

- Ако је овај снимак аутентичан, онда ми имамо велики проблем, јер смо пробушени на све стране. Поставља се и питање шта је могло занимати руског војног обавештајца, да ли су то војни или неки други подаци. Овај снимак су вероватно направили Американци, ту нема дискусије и онда су чекали моменат када ће га пустити - казао је он и додао да појављивање овог снимка можемо повезивати с недавним догађајима.

- Прошле недеље је због болести председник Вучић био ометен у свом раду, избиле су многе афере и сада је пуштен тај снимак. Ова афера неће ништа спектакуларно открити, али она је апсолутно наменски пуштена у ово време - истакао је Спасић.

Пензионисани потпуковник КОС-а Љубан Каран наводи да су на територији Србије присутније обавештајне службе западних држава и водећих држава НАТО.

- Поставља се питање да ли је ова афера подметнута или ту нешто има. Истрага ће показати да ли је реч о подметању западних обавештајних служби да би нас на неки начин бар мало пореметили у пријатељским односима са Русијом - казао је он и додао да су се наше службе досад успешно бориле против тих подметања.

Руски шпијун у Београду

- Обавештајни рад одвија се према свим државама, не само према непријатељским. То је константни процес који се не прекида. Оно што руске службе желе поклапа се с нашим интересима - западне службе желе да нас потчине, а руске службе подржавају нашу независност и војну неутралност - истакао је Каран.

Вулин: Вучић подробно разматра случај

Министар одбране Александар Вулин изјавио је јуче да је уз начелника ВБА генерала Ђуру Јованића имао више разговора са Врховним командантом Војске Србије те да данас очекује више информација о наводној шпијунској афери.

- Ситуација је озбиљна и врховни командант ће закључке донети после подробног и стрпљивог разматрања. Оно што бих лично додао јесте то да за мене постоје неке ствари које су неспорне, али сам сигуран да се иза завесе крије и покушај удаљавања Србије од политике војне неутралности. Верујем у праведност, проницљивост и независност Вучића - казао је Вулин.

Драгаш: Аларм за наше контраобавештајце

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш оценио је јуче да снимак нове обавештајне афере у Србији представља аларм за српске контраобавештајне службе, ако се докаже да је аутентичан. Он је за поручио да у обавештајно-безбедносном свету не постоје пријатељске службе и нагласио да се наше безбедносне, односно контраобавештајне службе, према сваком обавештајном продору стране службе односе као према непријатељском акту - без обзира на то да ли је реч о руској служби или некој другој. „Што се тиче српског официра који прима новац, његов идентитет мора се хитно открити и он се оштро санкционисати. То прво мора учинити ВБА, а потом српски правосудни органи”, наводи Драгаш. Србија је, како упозорава, у ово турбулентно време, када се воде обавештајни ратови великих сила, погодна територија за регрутовање сарадника, али и као „трећа територија“ за деловање руских служби, јер се у Србији осећају сигурно и као код куће.

Брнабићева: Ако је истина, то је озбиљан проблем

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је, уколико се утврди да је то истина, реч о озбиљном проблему којим ће држава морати озбиљно да се позабави. „Очекујем информације и свакако очекујем да ће Вучић сазвати састанак са безбедносним структурама и Војском Србије те да ћу и ја бити том састанку“, рекла је јуче Брнабићева. На питање да ли може да та афера да изазове сукоб са Русијом, она је рекла: „Свакако да је то озбиљан проблем, уколико је то тачно. То је тема о којој не бих смела да говорим на паушалан начин”.

Тзв. Косово је спремно за споразум са Србијом, који доводи до међусобног признавања! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА