Најновије

"МЕНЕ БИ ОБЕСИЛИ ДА ТО РАДИМ" Вучић причао Немцима о ЕУ, Хрватској, Русији, Путину, Ангели Меркел...

"Заузимамо озбиљан и одговоран приступ тренутној ситуацији. Србија жели да покаже да је независна земља која зна како да заштити своју војну неутралност", овим речима председник Србије Александар Вучић одговара на питање немачког "Шпигл-а" да ли планира да одложи посету Москви планирану за 4. децембар, након открића да су руски агенти шпијунирали српске официре.

Aлександар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

“Не, не разматрамо то. Желимо да продубимо наше одличне и пријатељске односе”, категоричан је Вучић у интервјуу немачком листу у коме се јасно одређује и према споразум са Евроазијском економском унијом:

“Путин зна да је посреди привремени споразум”, наглашава он.

Шпијунска афера

На питање на који начин намерава да поврати поверење са традиционалним савезником, Вучић је појаснио да су Срби и Руси пријатељи од давнина, и да је Србија спремна за добре ондосе, и да се нада да је и Русија.

- Оно што се управо догодило за нас није лако. Али, какву смо алтернативу имали осим тога да изађемо у јавност? Морамо да заштитимо нашу земљу - казао је српски председник.

На констатацију "Шпигла" да поједини потези изгледају као да "осцилира између истока и запада", Вучић наводи да је земља на путу ка чланству у ЕУ, и да је оно стратешки циљ. Међутим, како истиче, "имамо добре односе и са Кином и Русијом али, на крају крајева, морамо водити рачуна о опстанку и интересима Србије".

Споразум са Евроазијском унијом

Упитан да ли је било неопходно, упркос бројним упозорењима из Брисела, да Србија са Русијом потпише споразум са Евроазијском економском унијом, "који под руским вођством уједињује аутократске државе попут Белорусије и Казахстана", Вучић је рекао да Србија није постала чланица ове уније.

- Потписали смо само економске и трговинске споразуме, тако да можемо продати сир, јогурт, цигарете и коњак Русији. Чим уђемо у ЕУ, односно ако се уопште придружимо, ти споразуми ће постати бесмислени - истакао је он.

Казао је и да руски председник Владимир Путин зна да је посреди привремени споразум, као и да он мора да мисли на Србију.

- За разлику од Румуније, на пример, која је од ЕУ до данас добила 60 милијарди евра, ми немамо приступ структурним фондовима ЕУ - навео је он.

Европски популисти

Упитан да ли га брине да ће економско зближавање са Москвом бити "наплаћено у Москви, док се Србија дистанцира од Европе", Вучић каже да "имамо јасне и коректне односе са Русијом, они знају шта ја представљам, а то није случај са многим политичарима из ЕУ, посебно популистима".

- Кад сам у Москви, јасно стављам до знања: Ми смо пријатељи, али Србија и даље жели да буде део ЕУ - навео је он.

Говорећи о наоружању из Русије, он је рекао да "Руси имају своје интересе, а ми своје".

- Руси нам не дају поклоне, али дали су нам добру цену - појаснио је.

Упитан антифашизам

"Шпигл" је занимала и испорука руског оружја Србији коју је Румунија пресрела у јулу ове године и која је уместо копном стигла ваздухом, а питање упућено Вучићу било је: За шта се Србија наоружава?

- Низашта. Ми смо дубоко захвални Русији, и недавни шпијунски скандал то не мења. Запамтите, ми смо једина земља која Русији није увела санкције - казао је Вучић.

Немачки лист се осврнуо и на посету руског премијера Дмитрија Медведева Србији у октобру ове године, чији је повод био 75 година од ослобођења Београда. У исто време, како наводи "Шпигл", "руски војници су окупирали делове Грузије и Украјине", и пита: "Није ли то само измишљена антифашистичка прича"?

- Никада не може бити превише антифашизма. Срби и Руси страдали су у великој мери од нациста током Другог светског рата, делимично захваљујући нацистима, наводно независној хрватској држави која је убила стотине хиљада Срба у то време. Нам треба више сећања на оне који су умрли само зато што нису дошли из земаља које су волели Хрвати или друге нацистичке сателитске државе - казао је Вучић.

Упитан да ли, када се сретне са Путином и Медведевим, разговара о Криму и деловима источне Украјине, Вучић каже да не. Појаснио је да долази из мале земље која брине о својим интересима, додавши да "ви Немци о томе можете разговарати са њим".

- Кад сам с Ангелом Меркел, разговарамо о томе како би требало да купујете наше наше јабуке и крушке - навео је он, додавши да се разговара и такозваном "аутопуту мира", уз опаску да су га због њега "неки сународници оптужили да сам највећи издајник Србије".

Како је додао, за њега је реч о изградњи мостова, "а не о помагању у успостављању Велике Албаније, као што су мене неки оптуживали"

- Меркел је пружила подршку у облику зајма од 20 одсто - навео је Вучић.

Лицимерје ЕУ

На опаску да Кина игра све већу улогу у Србији и на Балкану, Вучић наводи да је поносан на то пријатељство.

- Када су се Американци извукли из железаре у Смедереву, било речи о банкроту а за 5.000 људи је претила незапосленост. Молио сам председника Кине Си Ђинпинга - дођи и спаси нас. Дошао је и пружио оно што је обећао. С друге стране, нисмо добили нову фабрику "Фолксвагена", упркос томе што смо уложили доста и што смо се надали. Они су се ипак одлучили за Турску - рекао је Вучић.

Упитан да ли му се чини да ЕУ занемарује Србију, он је рекао да је то одлука Уније, али и да је једна ствар јасна: "ја више не желим да држим предавања о контактима са Кином од стране политичара из ЕУ који су били у Кини три пута чешће него ја". Како је казао, "Кинези су у Немачкој купили високотехнолошку компанију "Кука", која вреди 10 пута више од свега што су стекли у Србији".

"Обесили би ме у Бриселу"

На питање на чије се лицимерје жали, он каже на "готово сваког водећег политичара у ЕУ и на Западу". Каже и да он није једини присутан на самитима између Кине и Средње и Источне Европе.

- Државе чланице ЕУ попут Пољске и Грчке такође су тамо. Али сви изаберу Србију, што је типично за двоструке стандарде са којима се сусрећемо изнова и изнова - истакао је Вучић.

"Шпигл" га је питао и да ли му се чини да се више стрпљења показује према Хрватској која је чланица ЕУ, у погледу сарадње са Кином, председник Србије је упитао: Да ли мислите да би нам дали 400 милиона евра из ЕУ фондова да градимо мост уз помоћ кинеских радника, као што се тренутно дешава у Хрватској.

- Вероватно ми ме обесили у Бриселу - истакао је он.

"Мали Шенген"

Било је речи и о проширењу ЕУ, односно томе да 2025. година као рок више није "на столу", а питање упућено Вучићу је ко је одговоран, и да ли је то француски председник Емануел Макрон који је блокирао отварање преговора Уније са Албанијом и Северном Македонијом.

- Било би лако жалити се само на Макрона. Право питање је: Како за нас са Балкана изгледа будућност? Да ли рачунате на нас, или само желите да купите време? Будите фер и престаните да говорите о критеријумима за пријем ако се на крају увек нађу "довољни разлози" за одбацивање неке земље. Оно што тражимо су јасноћа и предвидивост. Ништа друго - казао је Вучић.

Разговор са Макроном

Он је још навео да је 42 одсто Срба за, и исто толико против чланства у ЕУ, док су остали неодлучни. Каже и да "они који не желе да пруже руку Албанији и Северној Македонији, такође могу да очекују све мању подршку и у Србији".

Појаснио је и да се састао са премијерима ове две земље, и да је са Макроном разговарао у име свих. На констатацију "Шпигла" да се то десило "очигледно без већег успеха", и да ли је то разлог за иницијативу "мини Шенген" на Балкану, Вучић наводи да земље на овим просторима не желе да их велике земље ЕУ омаловажавају и користе.

Истакао је да његова идеја о "мини Шенгену", која подразумева слободно кретање роба и услуга, доприноси томе.

- Пројекат "мини Шенген" је једна од најбољих ствари која се на овим просторима догодила у протеклих 30 година. Нема више рата, нема више клања, уместо својеврсне Скандинавије за сиромашне. Могли бисмо постати мотор раста за целу Европу - рекао је Вучић.

"Хандке је фантастичан момак"

"Шпигл" је питао Вучића и о нобеловцу Петеру Хандкеу, уз опаску да сте "једном са Хандкеом стајали на гробу ратног злочинца Слободана Милошевића, а сада сте најавили да желите да прославите Хандкеа и његову Нобелову награду за књижевност у Београду". Тачније, питање је било: Шта желите да покажете?

- Хандке је фантастичан момак, бранио је себе заједно са нама у веома тешкој фази за ову земљу. Захвални смо му из свег срца. Много је тога урадио за Србију - закључио је Вучић.

Шпигл наводи и да се као председник Србије, Вучић залаже за приближавање његове земље Европској унији, али истовремено флертује са Москвом и Пекингом.

"Сматран тврдокорним националистом у време Слободана Милошевића, који га је именовао за министра информисања, Вучић игнорише бројне критичаре и одређује свој курс. Правник по образовању, Вучић то види као своју улогу да обезбеди јачи глас западном Балкану, који је ЕУ занемарила", наводи "Шпигл.

Прочитајте ОВДЕ како је Душан Козарев говором затресао КиМ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА